◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Lecție de istorie și poezie la Filiala UZPR „Valeriu Braniște” Timiș 

Recent, în cadrul „Întâlnirilor de luni”, sediul Filialei UZPR ,,Valeriu Braniște” Timiș  din Timișoara a fost gazdă generoasă pentru invitatul nostru special, domnul Constantin Mărăscu, poet, publicist, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara și un remarcabil om de televiziune, cu care participanții, numeroși ziariști, dar și iubitori de cultură, au generat un dialog cultural-jurnalistic de notorietate și ținută artistică, referitor la prezentarea volumului de poezie, ,,Nopți de nuntă de demult”, apărut în Editura „Eubeea” Timișoara și respectiv „remember-ul” activității de peste 50 de ani a distinsului autor Constantin Mărăscu în slujba culturii române și a comunității.

Poetul cu o serie de referințe din partea unor personalități culturale reprezentative în  domeniu – Corneliu Ungureanu și Eugen Dorcesu – ne-a surprins plăcut prin arhitectura poemelor, prin limbajul ironic subtil, dar și prin forța cuvântului ce exprimă elemente relevante dintr-o lume (a)normală, în care, ca toți poeții, supraviețuiește și își plătește în continuare cotizația de romantism în amintirea unui timp în care scria(m) cu fața la zid. 

Să nu mă atingă nimeni/ sunt bolnav de o lepră  ciudată/ care-mi fură cuvintele./ M-așteaptă amurgul/ în care sarea va înflori în palme/și de pe câmpia străină/ nici un munte nu-mi va fi aproape de buze,/doar cuvintele ciuntite vor rămâne/ ca urme nevăzute tropotind/ înspre zare, ne spune poetul în acest volum, ca o filosofie de viață, ca un protest în fața Catedralei din sufletul său, ca un strigăt în pustiu.

În partea a doua, domnul profesor Gheorghe Lungu, membru UZPR Timiș, a ținut să ne reamintească faptul că pe 29 decembrie a.c. se vor împlini 501 ani de la primul text românesc, respectiv ,,Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung Muscel către judele Brașovului Hans Beckner”, din anul 1521. În această scrisoare, „Neacșu ot Dlagopole” îi trimite multă sănătate cinstitului Hanăș ot Brașov. De asemenea, îi dă știre domniei sale „za lucrul turcilor”, adică despre mișcările armatei otomane, care intenționa, la timpul acela, sub Mahamed-beg, un „lotru”, să treacă Dunărea în „Țara Românească” și de acolo mai departe. Îl atenționează că nu știu mulți oameni despre vestea aceasta și că doar el, „Hans este ,înțelept și să se păzească așa cum știe el mai bine”. Încheie dorindu-i veselie din partea lui Dumnezeu „Amin”.

În concluzie, a fost o zi plină de învățăminte, dar și de suspans, întreținută cu obiecțiuni bine argumentate din partea istoricilor Ștefan Tat, Dumitru Mnerie, Alexandru Gyuris, Ioan I. Ionescu și, nu în ultimul rând, al poetelor Mirela Cocheci, Sylvia Constanța Hârceagă și a seniorului presei din Banat, colegul nostru Ioan Medoia.

 

                                                                             Dumitru Buțoi/ UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *