◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

˝Septentrion˝- Antologia Cenaclului Cronograf

În cele121 de pagini sunt publicate, în ordine alfabetică, realizările poetice și literare ale membrilor Cenaclului literar Cronograf, 19 la număr. Așa cum arată în cuvântul înainte Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, ”și noi, scriitorimea sătmăreană, putem contribui cu condeiul nostru la înseninarea mohorâtului cer care ne apasă din ce în ce mai greu”. Este al cincilea an de existență a cenaclului, cenacliștii având între 16 și 88 de ani, care prezintă rodul inspirației lor. Autorii cu o singură excepție au cărți publicate.

Poetul Francisc Balogh, care vreme de cinci ani a locuit în Canada, acolo a fost membru activ al cenaclului bilingv ”Ars Poetica” din Toronto, a câștigat premiul pentru traducere, acordat de Consiliul Județean Satu Mare, cu volumul ”Clarobscur și fum”, scris în colaborare cu Iulia Olaru. În poemele din antologie, dovedește că este un poet al sufletului: ”Solfegiază-mi sufletul/ pe acordurile elegiace ale ploii/ ca pe un stol de păsări migratoare”, sau ”Sufletul tău trăia doar noaptea/ era o sămânță de înger insomniac”. Este un rătăcitor printre frunzele toamnei.

Poemele Corneliei Bălan Pop sunt scurte, dar pline de substanță. Ea urmărește evoluția frunzelor din primăvară până toamna, când frunzele galbene sunt îmbrăcate în reflexe aurii. Este sinceră și scrie: ”Am fost în Cimitirul Vesel/ De la Săpânța și/ Nu am zâmbit”. Este în continuă dialog cu natura.

Vasile Bărbuș Crățu aparține generației mai în vârstă. Despre el trebuie să știm că a fost de toate, ”dar mai ales un pescar împătimit”. A publicat mai multe romane, proză scurtă și volume de versuri, dar și poante și epigrame. În poemele sale dă dovadă de o bogată imaginație, ca unul care ca pescar, și a petrecut mult timp în natură. Este un fin observator a tot ce mișcă în natură: ”Păsări lumină, săgeți lucitoare/ Solii paralele-n văzduhuri se strâng/ Acoperă Terra de zbor însetate/ Plante fugare în spațiu se frâng”.

Pe Vasile Conioși – Mesteșanu îl știm ca un foarte bun autor de haiku-uri. În scrierea lor are o vechime de un deceniu, timp în care a fost distins în mai multe rânduri. Așa cum singur mărturisește: ”poetul contemplator își exprimă sentimentele față de peisajul autumnal veritabil și plin de culoare”.

Gheorghe Cormoș face parte din categoria poeților consacrați. Poemele sale se regăsesc publicate în revistele ”Cronograf” și ”Poesis”. Dă dovadă a cunoașterii perfecte a scrierii versurilor. Ne-a convins în volumul ”Ten” și în antologia „Excelsior”, prefațată de Constanța Buzea.

Profesorul și omul de cultură Teodor Curpaș, trecut la cele veșnice nu demult, are în palmares nu mai puțin de 58 de volume de versuri și proză, 15 volume din ”Oameni și fapte” și trei volume reeditate. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România. În poemul ”Scriu” mărturisește dragostea lui pentru scris: ”Scriu, scriu și iarăși scriu,/ Ca și cum pășesc mereu pe același poteci/ Ca și cum aerul îmi este necesar,/ Când toată lumea-mi pare nebună/ Și-o fac, uneori, cu atâta pasiune…”.

Pe Florina Juncu, născută pe plaiurile din Turnu Severin, o cunoaștem din poemele publicate în revistele ”Citadela” și ”Poesis” și din ”Cuvinte din Nord” I și II, 2003 și 2004. În Poemele sale mărturisește deschis că: ”Poemele mele/ nu se mai scriu/ pline de emfază/ pe hârtie/ poemele mele devin/ tot mai concrete/ uneori din senin/ și rămân agățate/ în tic-tac-ul ceasului/ de pe perete”.

Profesorul Carol C. Koka este membru al cenaclului ”Cronograf” de la începuturi. Are la activ zece cărți cu tematici diferite. Este un poet nostalgic care în poemele sale apar frecvent anotimpurile, pădurea, stelele și luna cu care stabilește o legătură aparte. ”Azi îmi colind sufletul/ Într-o pădure/ De mult seculară, Printre copacii semeți/ Mângâiați de un soare blajin. Mă simt ca într-o catedrală, Catedrala liniștii depline. Vântul șoptește cuvinte/ Doar de pădure înțelese”.

Elena – Ioana Koka este coordonator al ziarului online ”Actualitatea Sătmăreană”, autoare a volumului de versuri ”Vibrații” (2011) și prezentă în antologiile ”Armonii de toamnă”(2014) și „Cuvinte din Nord” (2015). Este prezentă în această antologie cu proză scurtă, pagini de jurnal: ”COVID-19: Moartea sau întărirea sufletului”. În aceste vremuri tulburi și-a smuls masca la un moment dat ”și am lăsat ploaia să îmi spele fața, ochii, frica, păcatele… Mi-a fost așa de sete și dor să respir adânc”.

Robert Laszlo, manager al CJCPCT Satu Mare, este autorul a numeroase cărți de proză și poezie. În prezenta antologie se ocupă cu ”Conștiința identitară – un ideal (încă) fragmentat, Despre cărți, ruguri și tomberoane… Cărți și întuneric”. Ajunge la concluzia: ”Cartea este deja bolnavă și plânge strivită și neputincioasă, prin tomberoane. Iestimp brancardierii se anesteziază prin crâșme și compun deja bocete pe care le vor posta, firește, pe facebook…”.

Printre cei mai tineri membri ai cenaclului se numără Adrian Lupescu, are publicate volumul de versuri ”Aici începe altceva” și ”Spovedaniile celor ferecați”, în colaborare cu Felician Pop, și ”Din zilele surpării”. Poemele sale ”Clarobscur”, „Pradă”, ”Copac de piatră verde”, ”La mare”, ”Condiție” și ”Bucurie”, vădesc evidente calități poetice.

De la debutul cu poezie în revista ”Familia”, în 1974, Vasile Mic a reușit să scoată opt volume de poeme. Scrie o poezie sensibilă, de la realitățile de pe pământ la cele cosmice: ”Ai tăiat luna de pe cer în două,/ Stelele le-ai izbit de muntele de foc, Ai ucis cetățile de rouă,/ Uitând să pui ceva în loc”.

Președintele Asociației Scriitorilor de Nord – Vest Satu Mare, fondatorul revistelor literare ”Citadela” și ,”Cronograf”, precum și a revistei de etnologie, Felician Pop, este autorul a două volume de literatură și istorie și cinci albume monografice. Este unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură din județul Satu Mare. A sprijinit și sprijină în continuare intrarea pe tărâmul literaturii a numeroși tineri talentați. În versurile: ”Opresc durerile mele/ Într-o rugăciune/ Atât spus: /Doamne,/ Tu poți să-mi începi/ Suferința/ Dar niciodată/ Nu-mi poți curma/ Suferința/ Dar niciodată/ Nu-mi poți curma/ Fericirea”, dă dovadă de mult talent și o viziune de-a dreptul galactică.

Pictorul Nicolae Pop va intra nu peste mult în al 84-lea an al vieții sale. Este un pictor al florilor în primul rând, dar are și preocupări literare. În antologie face o frumoasă prezentare a cărții ”Altare pentru mama, de Constantin Prunoiu, care își reglează-n gânduri viața unui om cu o „puternică trăire a antologicului din sfera umană și a mediului său inspirativ”.

Natalia Riț este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă ,,Aurel Popp” din Satu Mare. A început să scrie proză scurtă, apoi a trecut la poezie. Poemele sale sunt bine scrise, reflectă universul unei tinere la 17 ani. În ”Cercul reflexiilor”, ”Dansez în cercuri cu soția eului meu interior/ spărgând oglinzi nemuritoare, ce-mi spun că nunta n-are cum să ia sfârșit/ și că iubirea sinelui e cheia/ spre cercuri restrânse într-un punct. /Iubito, suntem unul și același”.

Decanul de vârstă al cenaclului este Mihai Sas, în martie va împlini 89 de ani. S-a îndemnat să scrie relativ târziu, debutând cu volumul ”Opinii, gânduri, amintiri (2013). De atunci a scris opt cărți și un volum de poeme. Pe Mihai Sas îl preocupă să pună pe hârtie experiența sa de o viață, se inspiră din viața pastorală, scrie despre relațiile dintre oameni într-un mediu arhaic.

Licențiată în drept, Loredana A. Știrbu are reale calități scriitoricești. Este secretar de redacție al revistei ”Cronograf”, președinte al Cenaclului Literar ”Cronograf” și membru fondator al Asociației Scriitorilor de Nord-Vest. Activitatea sa literară se oglindește în cele două cărți tipărite: ”Călătorie în regatul cuvintelor cameleon” (2007) și ”Secretul Domnișoarei (2014). În proza scurtă ”Oglinda Gorgonei” prezintă preocupările tinerilor la o anumită vârstă, atunci când sunt gata să-și judece părinții.

Anul 2020 a adus pentru Dumitru Țimerman multe realizări. Printre altele a editat o nouă carte, un volum de poezii intitulat ”Lacul rememorării” la Editura Ecou Transilvan. Dumitru Țimerman este președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Satu Mare, un om de cultură al județului Satu Mare. Prezent în antologie cu poemele ”Brațele iubirii”, ”Declarații târzii”, ”Dragoste exotică” și ”Bagheta magică”, dau dovada talentului, sensibilității.

Radu Ulmeanu este unul dintre scriitorii de frunte al Sătmarului. De la debutul său în 1966 cu volumul de poeme ”Patinoar” au trecut mulți ani. De atunci Radu Ulmeanu este autorul a 11 volume de poezie și două romane care au fost foarte bine primite de iubitorii de literatură. În poemul ”Îngerul nopții” poetul dă dovada, în cel mai înalt grad, de capacitatea sa creatoare: ”A venit la mine îngerul nopții/ poleit cu lumină de lună./ Stătea de vorbă cu viii, cu morții,/ adunați la un loc, împreună./ Vocea lui spulberată de vânt/ ajungea cu greu până la mine./ Îmi dădea motive să mă-nspăimânt,/ vorbind grav, în distih, în terține”.

Prof. Carol C. Koka 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *