◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Polițiști sârbi anchetați pentru glorificarea crimelor de război

Ministerul de Interne al Serbiei a lansat o procedură disciplinară după ce polițiștii din orașul Priboj au fost filmați sărbătorind cu un cântec care glorifică genocidul de la Srebrenica și alte crime de război. „Ministerul de Interne condamnă ferm un astfel de comportament, indiferent de faptul că a fost făcut în timp ce nu era în timpul serviciului și ofițerii nu purtau uniforma – asta nu schimbă nimic pentru noi”, a declarat ministrul sârb de Interne, Aleksandar Vulin, la un post de televiziune.

Videoclipul, filmat cu ocazia sărbătoririi nașterii fiului unui polițist din Priboj, a fost publicat mai întâi pe Facebook și apoi relatat de instituția de presă locală Sandzakpress, care a identificat șapte din aproximativ 20 de persoane care erau prezente ca ofițeri de poliție în Priboj.

Cântecul care a fost redat în videoclipul petrecerii sugerează că Novi Pazar, un oraș populat în principal de bosniaci din regiunea Sandzak, din sudul Serbiei, ar trebui să devină un „nou Vukovar” – o referire la orașul croat care a fost asediat și devastat de sârbi. Cântecul sugerează apoi că orașul Sjenica, populat în principal de bosniaci, ar trebui să devină o „nouă Srebrenica” – o referire la uciderile în masă ale bosniacilor de către forțele sârbe bosniace, în 1995. De asemenea, face referire la umilirea sexuală a unei femei bosniace de către naționalistul sârb. Luptători cetnici.

Polițistul Dragan Zekovic, care a organizat petrecerea, și-a cerut scuze. „Dragi concetățeni, în calitate de persoană care a crescut și trăiește într-un mediu multietnic și care are o mulțime de prieteni bosniaci, vreau să-mi cer scuze tuturor celor care au fost răniți de cântecul care a fost auzit în acea seară, care a trimis un mesaj foarte rău”, a scris Zekovic pe Facebook.

Ca răspuns la incident, președintele sârb Aleksandar Vucic a spus că „este datoria mea să le spun bosniacilor din Serbia că aceasta este țara lor așa cum este a mea și că vor fi la fel de siguri și protejați”.

Pe de altă parte, ONG-ul Inițiativa Tineretului pentru Drepturile Omului, din Belgrad, atrage atenția că „tensiunile naționaliste în creștere în Belgrad și în Sandzak produc un sentiment de teamă, nesiguranță și anxietate, iar videoclipul în care poliția cântă o melodie care cheamă la genocid deschide răni și traume vechi și noi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *