◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Hărțuirea jurnalistelor de origine asiatică, un fenomen global

Hărțuirea crescută îndreptată împotriva jurnaliștilor și analiștilor de presă care sunt femei și de origine asiatică este probabil rezultatul unei campanii orchestrate de guvernul chinez, arată cercetările Institutului australian de politică strategică (ASPI).

Hărțuirea s-a desfășurat în mare parte pe Twitter și a variat de la insulte cu privire la aspectul unei persoane până la acuzații de trădare sau amenințări cu violență.

Scopul abuzului este să reducă la tăcere femeile și să discrediteze acoperirea lor critică referitoare la China, arată organizația non-guvernamentală australiană, citată de voanews.com.

ASPI a identificat sute de conturi de spam care păreau a fi create cu unicul scop de a viza jurnaliste asiatice și cercetători în drepturile omului, inclusiv pe cei din Australia, Regatul Unit și Statele Unite. Multe astfel de comentarii au repetat narațiunile Chinei cu privire la probleme precum drepturile omului în Xinjiang și au postat în principal conținut în timpul programului de lucru din Beijing, au descoperit cercetătorii.

Hărțuirea „ilustrează modul în care atacurile online pot fi folosite de guvernele autoritare dincolo de granițe pentru a intimida și a reduce la tăcere jurnaliştii”, a scris Nadine Hoffman, director adjunct al International Women’s Media Foundation (IWMF), cu sediul la Washington, într-un e-mail către Voice of America.

Potrivit rapoartelor ASPI, o rețea numită popular Spamouflage se află probabil în spatele hărțuirii. „Spamouflage” se referă la o rețea extinsă de conturi conectate la Beijing, identificată pentru prima dată în 2019. Activitatea rețelei s-a concentrat pe protestele pro-democrație din Hong Kong, precum și pe Taiwan, COVID-19 și abuzurile drepturilor omului în Xinjiang. Twitter a atribuit pentru prima dată Chinei o operațiune „susținută de stat” în 2019, când compania de socializare a identificat peste 900 de conturi despre care spunea că sunt legate de Beijing. Și în iunie 2022, un purtător de cuvânt Twitter a declarat pentru VOA că activitatea identificată de ASPI face parte din rețeaua „Spamouflage”, iar compania a suspendat peste 400 de conturi ca răspuns.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns solicitării de comentarii a VOA.

Însă purtătorul de cuvânt al Ambasadei, Liu Pengyu, a declarat pentru VOA că „China condamnă hărțuirea grupurilor de femei și se opune legăturii acesteia cu guvernul chinez fără dovezi”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *