◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

TEATRUL NAȚIONAL „STERIJA” DIN VÂRȘEȚ

La 75 de ani de existență

La 10 februarie Teatrul Național „Sterija” din Vârșeț marchează 75 de ani de existență și activitate neîntreruptă. Cu acest prilej, pe data de 14 februarie va fi prezentat în premieră spectacolul „Tigva fandosită” (,,Pokondirena tikva”) de Jovan Sterija Popović.   Despre spectacol au vorbit actorii și regizoarea la conferința de presă organizată recent în salonul pentru festivități al Teatrului ,,Sterija”.

Conferința a inaugurat-o Ivana Ranimirov, director a.d. interim al Teatrului Național „Sterija” din Vârșeț. Dumneaei a prezentat un scurt istoric al instituției în fruntea căreia este, de la înființare și până în prezent: „Viața teatrală în orașul Vârșeț are o tradiție îndelungată și fructuoasă. Oficial, teatrul își începe activitatea după război, în anul 1945. Casa noastră există și își desfășoară activitatea de șapte decenii și jumătate, spre bucuria tuturor iubitorilor artei teatrale.”

Regizoara Djurdja Tešić a menționat că în anul jubiliar va fi prezentat un spectacol al vremurilor de demult, în manieră contemporană. „Întrebarea ce este ,,nobles” e  actuală și astăzi, mai ales că trăim într-o societate în care accentul se pune pe reality show care ne „bombardează” de pe micul ecran. Îndrăznesc a spune că în vremurile noastre ,,nobles” nici nu există. Spectacolul este o  comedie, dar dorința Femei de a fi ceea ce nu e este  de-a dreptul tragică ”, a punctat  Djurdja Tešić.

De la actrița Monica Boldovină-Bugle aflăm următoarele: „Consider că este un spectacol montat într-o concepție foarte actuală, modernă, dar că totuși s-a păstrat dialectul voivodinean în care a scris Sterija. Am exersat foarte mult, am lucrat cu profesori de vorbire scenică, pentru a ne însuși dialectul pe deplin. Spectacolul este foarte vioi. Te ține tot timpul în priză, nu scade nicio singură clipă și totuși are o morală foarte puternică. Transmite un mesaj al vremurilor noastre și valorilor morale. Ceea ce considerăm noi că este „nobles” este de fapt „chich”. Pornim de la ideea că e popular să fii popular. S-a lucrat într-o atmosferă deosebită. Regizoarea Djurdja Tešić și actrița principală Jelena Stupljanin din Belgrad în rolul Femei au depus efort deosebit. Această actriță a fost și un model pentru toată lumea cum se lucrează din tot sufletul. Toți am muncit timp de două luni în diferite condiții, chiar și bolnavi, dar nicio clipă buna dispoziție nu a dispărut. Eu interpretez un rol mai mic, chiar dacă în teatru nu există roluri mari sau mici… E o prezență mai altfel la care s-a insistat, pentru că creat din această Ančica, care e servitoarea Femei, un personaj care e singurul cu picioarele pe pământ. Această simplă servitoare face parte dintr-o altă pătură minoritară…”

La sfârșitul conferinței de presă moderatorul Đura Mrđa și actorii prezenți ne-au adresat următorul îndemn: „Veniți la spectacol! Vă asigurăm că nu veți regreta…”

Mariana STRATULAT

În zilele de 8 și 19 februarie, cu începere de la ora 20,  pe scena mare a Teatrului Național „Sterija” din Vârșeț Scena Profesionistă în Limba Română va prezenta spectacolul „Trandafir cu două parfumuri” de Emilio Karbaljido, în regia Snežanei Udicki.

Foto; Sterija

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *