◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

PRESA LA JOCURILE OLIMPICE, CONDIȚIONĂRI ȘI RESTRICȚII

Creșterea cazurilor de coronavirus în întreaga lume, atribuită în mare parte descoperirii de noi variante de COVID-19, continuă să alimenteze speculațiile potrivit cărora Jocurile Olimpice Tokyo 2020 ar trebui anulate. De partea cealaltă, Comitetul Internațional Olimpic (CIO), Comitetul de Organizare și Comitetul Internațional Paralimpic fac tot posibilul să dezmintă aceste zvonuri și să consolideze idea că întrecerile vor avea loc. Președintele CIO, Thomas Bach, a susținut săptămâna trecută că zvonurile din jurul Jocurilor „îi rănesc pe sportivi în pregătirile lor”, motiv pentru care ”Noi nu pierdem timp sau energie cu privire la speculațiile privind dacă Jocurile au sau nu loc. Noi lucrăm la modalitatea în care Jocurile vor avea loc”, după cum a declarat Thomas Bach la finalul ultimei reuniuni a Comitetului Executiv al CIO.

În aces sens, după cum a fost anunțat în urmă cu câteva săptămâni (am scris și noi în articolul precedent), trio-ul organizatoric a dat publicității în aceste zile o primă versiune a unor Regulamente (Playbook), pentru sportivi și presă, care ar fi trebuit să fie dezvăluit pe 10 februarie, dar care a ”scăpat” mai devreme), care își propun să ofere principalele principii după care se vor ghida toți participanții la Jocuri, indiferent de categorie, Regulamente care vor fi actualizate pe măsură ce contextul va devini mai clar, pe măsură ce ne apropiem de Jocuri. 

”Valorile pe care le împărtășim – Excelența, Prietenia și Respectul – ne vor conduce la o Jocuri sigure și de succes. Credem cu tărie că, dacă fiecare dintre noi se angajează să respecte regulile, vom avea împreună, în timpul verii, o extraordinară experiență care va rămâne în memorie… Pentru

toți participanții la Jocuri, vor exista unele condiționări și constrângeri care vor necesita flexibilitate și

înţelegere. Unele dintre măsurile din acest document pot părea restrictive, dar puteți fi

convinși că acestea au scopul de a vă permite să vă faceți treaba, într-un mediu sigur pentru tine, pentru sportivi și pentru oameni din Japonia”, menționează Lucia Montanarella, directorul Departamentului Operațiuni Media al CIO în preambului acestui document. 

Presa va acționa în condiții total schimbate comparativ cu edițiile precedente. Puțin din ceea ce a fost la Jocurile Olimpice până acum se va mai regăsi la Tokyo. 

Care sunt principalele noi cerințe? Plecând de la faptul că a fost redusă la jumătate capacitatea tuturor zonelor de presă la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo 2020, ca parte a măsurilor de „garantare a unui mediu sigur” pentru reporterii și fotoreporterii care acoperă evenimentul, accesul la evenimente va fi mult mai complicat. Cu toate acestea, organizatorii au insistat că nu vor reduce numărul de acreditări mass-media pentru a participa la Jocuri, în ciuda spațiului redus.

Drept urmare,

Se va fi institui un sistem de rezervare pentru accesul zilnic la locurile de concurs, ceea ce obligă pe fiecare ziarist membru acreditat să facă o cerere în avans. Acest proces nu se va aplica Centrului Principal de Presă (MPC), dar accesul va fi disponibil, totuși, pe baza „primul venit, primul servit”. Cerințele privind distanțarea fizică la MPC, Subcentrele media, tribunele de presă, sălile de conferințe, zonele mixte, pozițiile foto au suferit o reducere semnificativă a capacității, 

Toate conferințele de presă vor fi disponibile online cu „platforme dedicate” utilizate pentru a permite sesiuni de întrebări și răspunsuri live.

Se preconizează că informările zilnice ale CIO și Tokyo 2020 de la MPC și toate conferințele de presă ale medaliaților vor fi transmise în direct și vor fi arhivate pentru consum la cerere.

Interviurile pot avea loc, de asemenea, la Centrul Internațional de Difuzare, MPC și Olympic Village Plaza Mixed Zone, cu condiția să existe transport dedicat disponibil pentru sportivi.

Controalele de temperatură vor fi efectuate la intrarea în locațiile care trebuie să „garanteze distanțarea fizică a sportivilor”, împreună cu „cele mai înalte standarde de salubritate și echipamente de protecție personală”.

Presa este rugată să „păstreze interacțiunile fizice cu ceilalți la un nivel minim” pe timpul desfășurării Jocurilor și fiecare să se asigure că există o „distanță de doi metri față de sportivi și o distanță de un metru față de ceilalți”.

Cântatul sau scandarea pentru încurajarea sportivilor sunt interzise, în schimb presa a cerut să poată aplauda.

Este interzisă utilizarea transportului public „cu excepția cazului în care se dă permisiunea”, dar se va cere să respecte cele mai eficiente mijloace de igienă, inclusiv spălarea mâinilor și purtarea unei măști.

Reprezentanților presei – precum și sportivilor, tehnicienilor și oficialililor – le sunt, de asemenea, interzise vizitarea zonelor turistice, magazinelor, restaurantelor, barurilor sau altor săli de sport.

Presa va trebui să finalizeze un „plan de activitate” pentru primele 14 zile ale șederii în Japonia, care va fi trimis autorităților japoneze.

Reprezentanții presei vor fi, de asemenea, testați „în mod regulat” pentru COVID-19, inclusiv înainte de a călători în Japonia, la sosirea în țară, în timpul Jocurilor și, eventual, înainte de întoarcerea lor acasă. Cei care vor ieșii pozitiv ar putea fi „izolați într-o instituție aprobată de Guvern.

Fiecare organizație / grup de presă va fi obligat să numească un ofițer de legătură COVID-19 care să fie responsabil pentru a se asigura că colegii lor înțeleg și respectă regulile. La o analiză mai atentă a celor specificate în acest Regulament, se poate constata că nu au luate încă în considerare modul în care sistemul va funcționa pentru „organizații mai mici și freelanceri”.

Foarte important este și avertismentul adresat celor care nu vor respecta regulile, o asemenea atitudine putând „avea un impact asupra participării la Jocurile Olimpice și Paralimpice, asupra accesului la Jocuri și, în unele cazuri, asupra participării la competiții… Nerespectarea repetată sau gravă a acestor reguli poate duce la retragerea acreditării și a dreptului de a participa la Jocurile Olimpice și Paralimpice”.

Cam aceste se prefigurează a fi cadrul de desfășurare al activităților de presă. Cu mențiunea că în ceea ce îi privește pe sportivi aceste condiționări sunt mult mai multe și mai stricte.

„Avem încredere că măsurile prevăzute vor atenua orice riscuri în participarea la Jocuri și contăm pe deplin pe sprijinul Dumneavoastră pentru a le respecta… Cu toate acestea, în ciuda tuturor măsurilor luate, riscurile nu pot fi eliminate pe deplin, și, prin urmare, prezența la Jocurile Olimpice și Paralimpice este pe propriul risc” se afirmă în comunicatul CIO.

O încurajare și un avertisment care împlică o atentă analiză pe mai multe planuri.

O nouă versiune a acestui Playbook va fi dată publicității În luna aprilie, iar versiunea finală în iunie.

 

Emanuel Fântâneanu

Membru Comitetul Executiv AIPS 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *