◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Înfrățirea orașelor, soluție pentru un plus de resurse

Cooperarea europeană de la oraș la oraș, inclusiv înfrățirea orașelor, este din ce în ce mai larg percepută ca o posibilă soluție la provocările actuale ale durabilității, precum și ca o modalitate de a promova schimburile de bune practici la nivel local.

Perechile de orașe primesc o atenție și resurse reînnoite la nivel local, național și european, ca modalități inovatoare de a aborda provocările actuale, de a stimula dezvoltarea durabilă și de a promova schimburile culturale.

Președintele italian Sergio Mattarella și omologul său german Frank-Walter Steinmeier au anunțat recent a doua ediție a unui premiu pentru cooperarea orașelor dintre cele două țări. Premiul, lansat pentru prima dată în 2020, va recompensa municipalitățile care cooperează în ceea ce privește angajamentul civic, cultură, incluziune și durabilitate, potrivit EURACTIV.

Între timp, la nivelul UE, Comisia Europeană finanțează mai multe inițiative pentru a stimula cooperarea între orașe, cum ar fi Parteneriatele internaționale pentru orașe care se potrivesc cu orașele europene și din țări terțe în ceea ce privește dezvoltarea durabilă. De asemenea, a publicat recent o cerere de 4 milioane de euro pentru 2023 pentru orașele care lucrează împreună pentru a promova dialogul intercultural și cetățenia europeană. De exemplu, Helsinki și Tallinn, care sunt împărțite de o fâșie de mare de 82 km, cooperează din anii 1990 și acum lucrează împreună la curățarea Mării Baltice.

„Noi, ca orașe gemene, inițiem împreună această campanie de curățare a mării pentru toate orașele din jurul Mării Baltice”, unctează Krista Kampus, care conduce activitatea Tallinn de Capitală Verde Europeană pentru 2023.

De asemenea, în ciuda distanței care le separă, multe orașe europene cooperează în prezent cu orașe din țări terțe. De exemplu, Palermo a lansat recent o inițiativă de schimb de bune practici cu orașul geamăn Sekondi-Takoradi, din Ghana. Scopul inițiativei, numită „Orașe gemene în parteneriat durabil”, este de a sprijini procesele urbane și de dezvoltare. Și Zaragoza, din Spania, a stabilit un parteneriat cu Ounck, un mic oraș din Senegal, pentru a sprijini producția locală de spirulină, un supliment alimentar care joacă un rol cheie împotriva malnutriției.

Potrivit lui Fabrizio Rossi, secretar general al Consiliului Municipiilor și Regiunilor Europene, aceste parteneriate de orașe pot oferi o „abordare sistematică pe termen lung pentru a rezolva provocările globale, departe de tensiunile geopolitice”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *