◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Reporteri fără frontiere: „Marea problemă a lipsei accesului la informații în Malta a luat o întorsătură grotescă”

Organizația Reporteri fără frontiere a cerut guvernului din Malta să publice raportul privind Legea privind libertatea de informare, așa cum a sugerat organismul anticorupție al Consiliului Europei, GRECO.

Potrivit theshiftnews.com, la începutul anului 2021, Ministerul Justiției a atribuit un contract unei firme de avocatură (Aequitas Legal) pentru a realiza un studiu și un proiect de legislație pentru a revizui Legea FOI – considerată un pilon al transparenței într-o democrație funcțională. Totuși, în ciuda faptului că studiul, care a costat contribuabilii 18.000 de euro, a fost înaintat Ministerului și proiectul de lege a fost gata să fie prezentat Parlamentului pentru discuție și aprobare, raportul a fost abandonat. Mai mult, în loc să fie mai transparent cu privire la o lege care să asigure responsabilitatea și buna guvernare, guvernul maltez a refuzat să se conformeze și a respins cererea – de două ori. „Marea problemă a lipsei accesului la informații în Malta a luat o întorsătură grotescă. Chiar și un raport despre Legea privind libertatea de informare este ținut secret!” menționează Reporteri fără frontiere.

Acest ultim refuz face parte din abordarea prelungită, dar coordonată, a guvernului de a descuraja redacțiile independente și jurnaliştii să controleze puterea executivă.

Un număr de 11 organizații internaționale susțin campania de reformare a legii FOI pentru a asigura dreptul publicului de a ști. Necesitatea reformei a fost adusă în atenția guvernului maltez inclusiv de OSCE. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *