◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Susținere guvernamentală pentru industria știrilor? Istoria arată că se poate… 

Cum pot jurnaliștii să obțină sprijin financiar de la… guvern, una dintre instituțiile pe care ar trebui… să le tragă la răspundere?

Pe de o parte, criza știrilor locale este severă – și la o scară care depășește capacitatea filantropiei. Peste 1.800 de comunități nu au știri locale numai în SUA; alte mii au ziare fantomă, care abia își acoperă zona; numărul reporterilor la 100.000 de oameni a scăzut cu 62% din 2004; ziarele au înregistrat o scădere a veniturilor din publicitate de 40 de miliarde de dolari (82%) din 2000.

Mai puține știri locale duc la o prezență mai mică la vot, a mai puțină participare civică, la mai multă corupție, la taxe mai mari și la ratinguri mai mici ale obligațiunilor. Aleșii nu mai sunt trași la răspundere, iar comunitățile își rezolvă mai greu problemele.

În trecut, guvernul SUA a conceput politici care protejau independența editorială. Părinții fondatori au crezut că este crucial să existe nu doar dreptul la o presă liberă, ci și realitatea unei prese libere funcționale. Așa că au decis să acorde o subvenție masivă ziarelor. Legea din 1792 a oferit ziarelor o rată poștală mai mică; în 1801, publicațiile acopereau doar 8% din costuri. Subvenția poștală a stimulat creșterea unui sistem robust de ziare locale – mai mult decât orice altă țară. Cheia succesului legii a fost neutralitatea acesteia: nu existau oficiali guvernamentali care acordau granturi. Au beneficiat ziare de tot felul, după o formulă simplă, transparentă (pe baza distanței parcurse). În alte puncte, factorii de decizie politică au contribuit la modelarea peisajului media fără subvenții directe. Decizia Comisiei Federale de Comunicații de a acorda licențe la nivel local, în loc de la nivel național (așa cum se făcuse în alte țări), a condus la sistemul nostru de știri TV și radio local. Public Broadcasting Act din 1967 a contribuit la crearea unui sistem modern de televiziune și radio publice prin acordarea de subvenții pentru sute de posturi publice locale de radiodifuziune.

„Știrile locale sunt un bun public – în cazul în care consumatorii nu sunt dispuși să susțină știrile locale, o pot face contribuabilii, pentru că implică produse și servicii care au o valoare semnificativă pentru rezidenți. De exemplu, o bună acoperire a școlilor poate ajuta părinții să fie mai implicați, ceea ce ajută la îmbunătățirea calității școlilor;  acoperirea administrației municipale duce la evaluări mai mari ale obligațiunilor;  acoperirea poluatorilor duce la mai puține toxine în aer; acoperirea candidaților face ca democrația să funcționeze mai bine și, în cele din urmă, face mai ușor pentru comunități să își rezolve propriile probleme”, potrivit cjr.org.

Sprijinul guvernului nu este singurul sau chiar principalul mod de a salva știrile locale, dar, având în vedere gravitatea crizei – și urgența – politicile guvernamentale de tipul potrivit ar putea ajuta atât modelele comerciale de afaceri să crească, fondurile de finanțare să se acumuleze, cât și știrile locale nonprofit să se extindă. (redacția UZPR)

Foto: pixbay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *