◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

BBC 100. Un secol de excelență în presa lumii

Prestigioasa, unica British Broadcasting Corporation, cunoscută de întreaga lume ca BBC, este etalonul presei mondiale își împlinește un secol de existență și de excelență în presa mondială. Am solicitat un mesaj de la ROBERT SEATTER, directorul BBC History, Londra, care lucrează pentru BBC de peste două decenii, „într-o gamă largă de roluri, atât în fața, cât și în spatele microfonului / camerei video, spunând povestea corporației în centrul vieții naționale, precum și pe scena globală”, cum îi place să afirme:

„Vă salut, colegi din presa din România! Sunt încântat să celebrez primul Centenar din istoria BBC, unul dintre puținii difuzori care marchează împlinirea a 100 de ani de la înființare. Tot acest parcurs a fost uimitor. Privind în urmă, la anul 1922, la zorii radioului, și până la ceea ce se întâmplă acum în acest domeniu, nu ne mai putem imagina o lume din care mass-media nu sunt parte integrantă. Este magic să ne gândim cum au evoluat lucrurile din urmă cu un secol, când oamenii nu aveau idee despre ce înseamnă forța radioului și ce poate face și apoi, dintr-o dată, cu ajutorul unui simplu buton, aveau alături vocea regelui, starea vremii, ora exactă, muzică, piesele lui Shakespeare și Cehov, totul era o intervenție magică. Au urmat televiziunea, apoi transformarea adusă de transferul media pe web. Dar nu este vorba doar despre tehnologie în tot acest uimitor parcurs. Mai important este felul în care radioul și televiziunea creează comunități, aduc oamenii și economia împreună într-un mod extraordinar, coagulând o adevărată forță socială. Pentru prima dată, un prim-ministru a intrat în direct, apoi BBC a devenit un difuzor de nivel planetar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial; la începutul conflagației, în 1939, BBC emitea în câteva limbi străine, iar la finalul conflictului, în 48 de limbi. BBC se adresa lumii și asculta întreaga lume. În 1969, atunci când omul a pășit pentru prima dată pe Lună, BBC era deja o comunitate globală, care a adunat întreaga lume în jurul acelui moment fantastic, miraculos. Pe de altă parte, muzica și evenimentele sportive au adus laolaltă milioane de oameni prin BBC – memorabile rămân concertul Live Aid, din 1985, cu uriașa sa audiență în toată lumea, care a transformat pentru totdeauna campaniile umanitare prin puterea muzicii sau cele două Olimpiade de la Londra, din 1948 și 2012, transmisiuni care au însemnat evenimente majore în viețile oamenilor. Aș vrea să mai adaug că BBC este parte a transformării Marii Britanii – a reflectat felul în care țara s-a schimbat și a îmbrățișat toate fațetele vieții tuturor oamenilor, iar acest aspect este o parte foarte importantă a mesajului central al activității BBC.

BBC este foarte bine astăzi, ajunge la 490 de milioane de oameni și continuă.

Toate cele bune de la BBC!”  

BBC celebrează împlinirea a 100 de ani, printre multe altele, deschiderea întregii arhive digitalizate de emisiuni ale studenților din învățământul formal din Marea Britanie în 2022, iar vedetele și personalul BBC urmează să viziteze 250.000 de elevi din școlile din Marea Britanie, pentru a inspira următoarea generație de povestitori, într-un proiect numit Share your story / Împărtășește povestea ta.

Mădălina Corina Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *