◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Instituțiile culturale din România, solidare cu Ucraina

Operele Naţionale din Bucureşti şi Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operetă, Muzeul Satului, Muzeul de Istorie, Corul Madrigal şi Filarmonica „George Enescu”, instituţii subordonate Ministerului Culturii, susţin refugiaţii din Ucraina.

 Ministerul Culturii, prin instituţiile subordonate, se alătură demersurilor de ajutorare a refugiaţilor, printre care se numără şi artişti, victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean.

În semn de solidaritate faţă de poporul ucrainean, toate spectacolele instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Ministerului Culturii, care vor avea loc în perioada următoare, vor fi precedate de un moment de reculegere pentru victimele războiului, precum şi de un îndemn la rugăciune pentru toţi cei care trăiesc în Ucraina, în aceste vremuri tulburi.

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” a început o campanie umanitară de strângere de donaţii (alimente neperisabile, haine, pături, medicamente, produse de îngrijire copii şi produse de igienă) pentru refugiaţii din Ucraina, intitulată „Muzica uneşte, războiul dezbină”, care vor fi redirecţionate către centrele de refugiaţi din Suceava. Totodată, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, faţada teatrului va fi luminată, în perioada următoare, în culorile drapelului Ucrainei.

Opera Naţională Bucureşti se alătură campaniei de strângere de donaţii derulată de Asociaţia Caradja Cantacuzino. Astfel, începând din data de 7 martie, sediul ONB devine punct de colectare, deschis între orele 9:00 şi 17:00.

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la iniţiativa Sindicatului Actorilor din TNB şi cu susţinerea conducerii instituţiei, a realizat o acţiune de ajutorare a refugiaţilor. Începând de la 1 martie, înaintea fiecărui spectacol susţinut pe toate scenele TNB se va difuza un mesaj audio de 1 minut „Rugă pentru pace”, citit de poeta Ana Blandiana şi realizat de Radio România Cultural.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a pus la dispoziţie un spaţiu de colectare pentru alimente neperisabile, apă, pături, saci de dormit pentru a fi donate centrelor de primire refugiaţi.

Punctul de colectare este deschis la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Şos. Kiseleff nr. 30, Sector 1 – Holul Clădirii Administrative, de luni până duminică, între orele 9:00 – 17:00.

Colectivul Muzeului Naţional de Istorie a României a achiziţionat produse (alimente neperisabile, medicamente, scutece, produse de igienă, ciorapi, mănuşi, căciuli, recipiente pentru mâncare, tacâmuri de unică folosinţă, dezinfectant, pături, pungi, saci menajeri, mâncare pentru animale) pe care le-au donat pentru refugiaţii din Ucraina, către centrul de ajutor din Calea Griviţei 200. Totodată, începând din 4 martie, Muzeul Naţional de Istorie a României va oferi acces gratuit cetăţenilor ucraineni.

Prin Programul Naţional Cantus Mundi, Corul Madrigal va întreprinde mai multe acţiuni la nivel naţional dedicate copiilor din centrele amenajate pentru refugiaţi pe teritoriul nostru. Specialiştii şi formatorii Madrigal şi Cantus Mundi pregătesc o serie de ateliere interactive de comunicare prin muzică şi mişcare şi educaţie muzicală, în cadrul cărora vor lucra împreună cu copiii şi adolescenţii din familiile găzduite în România.

Filarmonica „George Enescu” a dedicat cele două concerte simfonice din zilele de 3 şi 4 martie 2022 celor care rezistă cu eroism şi care apără libertatea şi valorile democratice în Ucraina, precum şi victimelor războiului ce se desfăşoară în această ţară.

„Alături de Ucraina” şi  #StandWithUkraine sunt mesajele ce pot fi văzute, alături de steagul Ucrainei, începând din data de 2 martie, pe Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Muzeul Naţional de Artă al României îşi declară solidaritatea faţă de poporul ucrainean prin amplasarea unui banner dedicat, pe faţada MNAR. De asemenea, cetăţenii refugiaţi din Ucraina pot intra gratuit la muzeu şi la toate activităţile conexe.

Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi oferă posibilitatea vizitării gratuite a muzeelor din componenţa sa pentru toţi refugiaţii ucraineni, în baza unui act de identitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *