◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Cartea „Dragonii dezvoltării” de Paul Dobrescu

Ce fel de ordine internațională va veni? Va fi ordinea instituită de America după Războiul Rece, va fi ordinea bipolară cu „un partener junior” din ce în ce mai hotărât să joace rolul la care aspiră? Pandemia de acum pare că „va accelera lucrurile” în sensul de apropiere a momentului de schimbare. „Nu vă grăbiți”, vine glasul din fundal al Inteligenței Artificiale. Mai așteptați puțin și încet, încet se va stabili ordinea pe care o va modela revoluția digitală. O ordine cu două supraputeri, un pluton de urmărire și restul lumii. O ordine în care cei puternici vor fi și mai puternici, iar cei slabi se vor smulge din ce în ce mai greu din brațele sărăciei, vor fi chiar irelevanți. lumea va fi răvășită de inegalitate. Stăruie întrebarea: „Cine va fi în frunte aceste ordini, cine o va domina?” Cine a dorit mai mult să învingă. Cine a privit mai atent la lumea de astăzi și nu la narațiuniile despre această lume. 

Paul Dobrescu

Dezvoltarea – miezul lucrării de față – exprimă limpede ceea ce vrea să facă un popor cu el însuși. Cum ea ne vorbește despre elite, despre calitatea lor. Ceea ce marchează profund dezvoltarea în zilele noastre este revoluția digitală. Cursa dezvoltării ia forma unei curse tehnologice. Atât de încordată, încât un Război Rece Tehnologic pare iminent. Când vorbim despre IA, despre biotehnologii etc., pare că vorbim doar despre tehnologie; în realitate, vorbim despre structurile sociale care manageriază tehnologia. Evoluția tehnologiei reprezintă „nota” acordată societății în care funcționează.

Mișcarea tectonică declanșată de noua tehnologie este puternic resimțită pe supracontinentul euroasiatic. Ea a favorizat ridicarea masivă a Asiei. În întreaga perioadă modernă, Europa a fecundat Asia și a propulsat-o pe traseele modernității. Astăzi, pare că Asia se revarsă asupra Europei, cu puterea și dinamismul ei. Freamătul de pe întinderea Eurasiei este cea mai importantă mișcare geopolitică a zilelor noastre.

Unde se plasează România în acest val de transformări? Concluzia lucrări nu este neapărat una optimistă. Țara noastră este decuplată, acaparată de lupte și dispute interne, fără a observa că pierde contactul cu tumultul dezvoltării contemporane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *