default-logo

Associated Press și PBS Frontline documentează potențiale crime de război comise de Rusia în Ucraina

Forțele ruse au atacat în mod repetat unități medicale ucrainene, lovind spitale, ambulanțe, medici, pacienți și chiar nou-născuți – cu cel puțin 34 de atacuri documentate în mod independent de Associated Press (AP). Atacurile deliberate asupra spitalelor vor fi probabil o prioritate de top pentru procurorii pentru crime de război, notează agenția.
Cu fiecare nou atac, solicitarea pentru urmărirea penală pentru crime de război împotriva președintelui rus Vladimir Putin, a generalilor săi și a consilierilor de vârf de la Kremlin crește. Pentru a condamna, procurorii vor trebui să demonstreze că atacurile nu sunt doar accidente sau daune colaterale. Modelul emergent, urmărit zi de zi de AP, arată dovezi ale unui atac consistent și necruțător împotriva infrastructurii civile concepute să salveze vieți și să ofere un adăpost sigur celor mai vulnerabili din Ucraina. „Jurnaliştii AP din Ucraina au văzut în teren rezultatele mortale ale atacurilor ruse asupra ţintelor civile: ultimele momente ale copiilor ale căror trupuri minuscule au fost zdrobite de schije sau zeci de cadavre, inclusiv ale copiilor, îngrămădite în gropi comune. Modelul atacurilor îi va ajuta pe procurori să demonstreze că acestea sunt atacuri deliberate. Procurorii vor trage concluzii din câte unități medicale au fost vizate, de câte ori au fost lovite în mod repetat și în ce interval de timp”, spune Ryan Goodman, profesor de drept la Universitatea din New York și fost consilier special la Departamentul de Apărare al SUA.
Această contabilizare a atacurilor asupra unităților medicale face parte dintr-un efort mai amplu al AP și PBS Frontline de a urmări dovezile potențialelor crime de război comise în timpul unuia dintre cele mai mari conflicte din Europa, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Proiectul War Crimes Watch Ukraine, lansat de AP și Frontline, include detalii despre atacuri țintite, distrugerea nediscriminatorie a clădirilor și infrastructurii civile. Baza de date online AP/Frontline va continua să fie actualizată atât timp cât durează conflictul, cu scopul de a oferi o evidență independentă a evenimentelor, în afara afirmațiilor potențial exagerate sau dezinformării răspândite prin propagandă.
Rapoartele AP includ dovezi vizuale puternice, cum ar fi fotografii și videoclipuri, împreună cu relatări ale martorilor despre presupusele atrocități. Jurnaliștii AP din afara Ucrainei au confirmat detaliile altor atacuri intervievând supraviețuitorii și verificând în mod independent autenticitatea videoclipurilor și fotografiilor din zona de război postate online de oficialii și rezidenții locali.
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului confirmă că cel puțin 1.035 de civili, inclusiv 90 de copii, au murit în săptămânile de la începutul războiului. Alți 1.650 de civili au fost răniți. „Aceste cifre sunt cu siguranță subevaluate, deoarece zeci de cadavre zac sub dărâmăturile clădirilor demolate sau au fost îngropate în grabă în gropi comune, ori decesele au avut loc în zonele aflate acum sub controlul Rusiei”, notează AFP.
De partea lor, oficialii ruși au negat că au lovit ținte civile, calificând documentarea atrocităților drept „știri false” …

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*