◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Antologia aforismului românilor de pretutindeni

Substantivul aforism are mai multe definiții, dar toate tălmăcesc aceeași noțiune și stare, cuget sau gând, redând expresiei o formă scurtă, ca omul să-și expună gândul într-un stil sobru și laconic, uneori prin două trei cuvinte, alte ori printr-o singură frază. Se știe că un cuvânt, o frază, o expresie înțeleaptă îi poate schimba modul de viață omului,mai mult, îl poate scoate din depresie și vindeca boala. Cu cuvântul poți alina omul și tot cu el îl poți distruge, totul depinde de conținutul lui și de forma de expresie a sa. Strămoșii noștri nu știau de televizor sau radio, de calculator sau tabletă, de telefon mobil și internet, ei știau de clacă și șezători , unde se adunau ca să ridice o casă ca mai apoi să se odihnească la gura sobei, cântând și ticluind vorbe înțelepte care cu timpul au fost transmise urmașilor în formă de proverbe și zicători, povești și legende, cântece și melodii populare, adevărate perle ale neamului nostru străbun. În lumea literară și cea filosofică aceste expresii înțelepte sunt definite prin simplul cuvânt aforism, cuvânt redat din franceză aphorisme sau din latină aphorismus. Omul cât trăiește cugetă și se exprimă prin cuvinte ceea ce gândește. Multe din cugetările lui au fost și sunt transpuse în scris, ca să ajungă și la cititor prin intermediul unei reviste, culegeri sau carte aparte. O surpriză plăcută , aș îndrăzni să spun chiar eveniment istoric în lumea literară și cea filosofică, a fost organizarea și desfășurarea Primului Festival Internațional al Aforismului pentru românii de pretutindeni în orașul Tecuci din România sub oblăduirea scriitorului Vasile Ghica. Este îmbucurător faptul că printre laureații festivalului au fost nominalizați și autori de aforisme din Basarabia Română. Recent Fundația Pelin „Educație fără Frontiere Creștin-Europeană” a și editat prima Antologie a Primului Festival Internațional al Aforismului pentru românii de pretutindeni, antologie alcătuită de scriitorul Vasile Ghica. Printre oaspeții de vază al Festivalului a fost invitat și academicianul Nicolae Dabija, care și-a expus unele gânduri în Antologia respectiv

ă. În articolul său introductiv, Nicolae Dabija menționează ,,… Cât omul nu va înceta să mediteze, aforismul, ca gen , va trăi. Steaua lui va răsări zilnic, așa cum luceafărul își anunță zilnic locul său de pe cer.
Autori celebri de maxime ne-au convins că acestea au putut rezuma un roman într-un aforism. Sau o piesă de teatru. Sau un eseu. Sau un poem. Dar și un destin. O viață de om încăpea într-o frază. Totul depinde de darul și harul celuia care o scrie sau o rostește.”
În antologia Primului Festival Internațional al Aforismului pentru românii de pretutindeni au fost selectate și incluse cele mai reușite aforisme ale tuturor laureaților și premiaților festivalului, dar și a ale autorilor care au trimis la concurs aforisme de valoare, fiind completate și cu expresii și cugetări latine într-un capitol aparte. Despre oaspeții de vază al festivalului Naji Naaman, Nicolae Dabija, Fabrizio Caramagna, Ionel Necula etc. vorbesc în carte Valeriu Butulescu, Theodor Codreanu și Vasile Ghica,alcătuitorul antologiei.
„ Nu există provincii culturale. – scrie Nicolae Dabija în antologia festivalului. Pe timpul lui Costache Conachi – cel mai mare poet dinaintea lui Alecsandri – Tecuciul fusese capitala poeziei românești. De ce n-ar fi acum capitala aforismului românesc, când are un autor de maxime celebre în persoana domnului Vasile Ghica?!”

Ion Cuzuioc / membru UZPR,
laureat al Premiului special „ Alex. Mironescu”
al Primului Festival Internațional al Aforismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *