default-logo

Nicolae Manolescu, reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România

Nicolae Manolescu a fost reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, Nicolae Prelipceanu, preşedintele Comisiei de monitorizare a alegerilor, acesta fiind al patrulea mandat la şefia instituţiei pentru criticul literar.
Anul acesta, pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România au candidat, în afară de Nicolae Manolescu, scriitorii Dan Lungu, Ştefan Mitroi şi Simona Vasilache şi eseistul Narcis Zarnescu.

Nicolae Manolescu a obţinut 60,26% din voturi, mai precis 744, iar principalul contracandidat, scriitorul Dan Lungu, a obţinut 336 de voturi, a mai spus Nicolae Prelipceanu.

Adunările Generale ale Filialelor USR au avut loc în perioada 11 – 29 aprilie, potrivit unui calendar publicat pe site-ul USR. Membrii filialelor au votat într-o urnă pentru preşedintele filialei, comitetul de conducere al filialei şi, unde fost cazul, reprezentanţii în Consiliul USR, iar într-o altă urnă au votat pentru preşedintele USR.
Rezultatele alegerilor au fost consemnate într-un proces-verbal întocmit de Comisia de monitorizare a alegerilor, sâmbătă, în cadrul Consiliului USR.

Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat pe 12 martie 2013 şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se afla atunci la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în 2009 şi 2013.

Mandatul de preşedinte al USR are o durată de cinci ani.

Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru titular al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. El este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.

Societatea Scriitorilor Români (SSR) a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire până în martie 1949. USR a apărut în 1949, prin fuziunea între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici, potrivit site-ului www.uniuneascriitorilor.ro. În prezent, USR are 2.600 de membri, care activează în 19 filiale organizate în România şi în Filiala Chişinău din Republica Moldova.

MEDIAFAX

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.