default-logo

Ziua Mondială a Libertății Presei, sărbătorită în cadrul Filialei Olt a UZPR

În ziua de marți, 3 mai 2022, membrii Filialei Olt a UZPR s-au reunit la ora 15,30 în sala de spectacole a Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, pentru a celebra Ziua Mondială a Libertății Presei. Au fost prezenți peste 20 de membri, alți 10, aflați la mari distanțe, au cerut spre seară o „sesiune video” online.
A deschis activitatea Paulian Buicescu, consilierul UZPR Olt, care ne-a recitat o poezie pe tema care ne-a adunat în același lăcaș de cultură, apoi a propus un moment de reculegere în memoria jurnaliștilor care s-au jertfit pentru o presă independentă de orice ingerință și totdeauna de partea adevărului. A urmat cu o Comunicare Jurnalistică pe aceeași temă, expusă de Maricela-Paraschiva Buicescu, organizatorul de activități în cadrul Filialei Olt a UZPR.
A vorbit apoi dna. prof. muzicolog Niculina Merceanu, coordonator de onoare al Filialei noastre, care, ca vechi membru UZPR, a cerut multă verticalitate morală din partea jurnaliștilor.
Dl. Vivi-Viorel Pintea, președintele UZPR Olt, s-a referit în cuvântul său, la tentațiile și mai ales la riscurile pe care le presupune munca unui gazetar care vrea să-și informeze cititorii cu știri veridice, verificate în prealabil cu multă atenție.
A vorbit și directorul de tipografie Gheorghe Tulea, din postura de vicepreședinte al Filialei noastre; s-a referit și la Codul Deontologic al Ziaristului Profesionist și la relația redacție-tipografie. Dna. Rodica-Felicia Matei, director de editură și membru în Comitetul Director al Filialei s-a referit, printre altele, la relația dintre redacție și editură.

Dna Paula-Cristina Rousseau, director al revistei noastre Popas Jurnalistic și Literar-artistic și membru în Comitetul Director al Filialei, a realizat o simetrie jurnalistică între doi publiciști: Jean-Paul Marat, din Franța, și Tudor Arghezi, din România. Dânsa a primit din partea Președintelui Diploma de Excelență, pentru munca de peste un an de zile în realizarea revistei.
A venit rândul dlui prof. înv. Ion Tîlvănoiu, director-fondator al revistei rurale Memoria Oltului și a Romanaților, care a organizat acasă la dânsul un Muzeu al Presei de Olt și Romanați de la 1858, și în prezent; de-acum înainte, revista o să apară în Serie Nouă sub sigla UZPR Olt. Ion Tîlvănoiu face parte din Comitetul Director al Filialei noastre.
A urmat colegul Teodor-Marian Popescu, care, pe lângă activitatea din Comitetul Director, pendulează jurnalistic cu mult spor în „triunghiularul” Drăgășani-Pitești-Slatina.
Ne-a vorbit și medicul-jurnalist Aurel Furtună despre problemele actuale ale jurnalismului, care uneori se află „între Scylla și Carybda”, adică între politic și administrație.
Apoi, colegul jurnalist pr.Vasile Ciucan ne-a vorbit despre problematica jurnalismului rural din nordul Județului Olt, la limită cu județul Argeș.
Pentru confrații jurnaliști de pretutindeni care s-au jertfit pentru Libertatea Presei, Filiala Olt manifestă o pioasă recunoștință! Pentru jurnaliștii în activitate, le urăm La mulți ani, cu sănătate peste poate!

Maricela-Paraschiva Buicescu / UZPR-Olt

Despre autor

Articole asemănătoare

  1. POPESCU MARIAN-TEODOR Reply

    – Adevărat a înviat!Pastam un moment de reculegere pentru cei plecați dintre noi, spre ceruri Bunul Dumnezeu să îi odihnească în pace!
    Vă doresc multă sănătate, pace, împliniri și adevăr!
    Deosebită consideraţie pentru nobile cugetari și alese gânduri!
    Marian-Teodor Popescu

Lasă un răspuns

*