default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Luna iunie , pentru UZPR, cu un calendar bogat de evenimente

În recenta ședință a Consiliului Director a fost stabilit programul complet al activităților pe luna iunie., toate organizate ONLINE, din cauza măsurilor stabilite pentru starea de alertă. Pentru acest gen de activitate se va pregăti ( improviza ) un studio de înregistrări la sediul Uniunii, într-o încăpere adiacentă și se va realiza un parteneriat pentru obținerea unor echipamente de specialitate, însemnând camere de luat vederi – fixe și mobile, microfoane, lavaliere, reflectoare profesionale, etc. Vor fi pregătite și decoruri adecvate genului de activitate. Este un efort  suplimentar care presupune mai multe eforturi financiare, materiale și forță de muncă.

Întotdeauna, luna iunie, pentru UZPR, a fost intensă în evenimente, în principal datorită marelui ziarist Mihai Eminescu.

Va fi o nouă Serată˝ Eminescu, jurnalistul˝ cu participarea unora dintre cei care au fost distinși cu Premiul ˝Eminescu, ziaristul˝ în cei șapte ani trecuți, de la inițierea premiilor.

Se pregătește gala de acordare a Premiul ˝Eminescu, ziaristul˝ , ediția 2020. Vor fi în atenția Comitetului de acordare a distincțiilor un număr de patru eminescologi din Craiova, București, Cernăuți și Timișoara. Evenimentul pregătește și momente surpriză, care vor fi cuprinse în sumarul bogat al Premiilor.

 Pentru 28 iunie trebuie pregătit un eveniment, care să marcheze Ziua Ziaristului Român, încă nerecunoscută oficial de  Parlament, dar disputa sau lupta pentru acest deziderat continuă.

Mai sunt în pregătire alte două evenimente ONLINE, care să continue activitățile Teatrului NostruM sau a Convorbirilor jurnalistice, lansate încă de anul trecut.

În pregătire este ediția de iunie a Cronicii Timpului, se dorește finalizarea Revistei UZP din trimestrul al II-lea, precum și susținerea apariției a celor două numere din ziarul Certitudinea (cu un număr crescând de abonați în țară ). Editura UZP va răspunde la alte solicitări de apariții.

Pe plan administrativ și organizatoric se rezolvă primirea și atestarea unor noi membri asociați, se vor soluționa/atesta alte Dosare de jurnaliști pensionari , cotizații, legitimații ș.a.m.d.

Luna iunie înseamnă și organizarea și desfășurarea unor întâlniri ONLINE cu șefi de filiale din întreaga țară și diaspora și se va lua o decizie pentru organizarea și desfășurarea celei de a doua etape a Adunării Generale , programată pentru 2020 ( prima parte, reamintim a avut loc în luna martie a acestui an, în premieră cu vot online ). Urmărim care vor fi condițiile de desfășurare a întâlnirilor publice, în spații închise, în a doua jumătate a lunii în curs.

Departamentul de Comunicare UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.