default-logo

”Tom Jones aniversează 80 de ani” de Raul Gabriel Gavra

Cântărețul Tom Jones împlinește astăzi, 7 iunie 2020, vârsta de 80 de ani. De-a lungul carierei, acesta a vândut peste 100 de milioane de discuri, abordând mai multe genuri muzicale (pop, country, soul, R&B și gospel). A fost descris de criticul muzical american Stephen Thomas Erlewine ca un „bariton cu gât complet, robust”.

Thomas John Woodward (pe numele său real) s-a născut în Treforest, în apropiere de orașul Cardiff, Țara Galilor. Părinții săi sunt Thomas Woodward, miner, și Freda Jones.

Și-a început activitatea artistică ca membru al formației „Tommy Scott and the Senators”, grupul căpătând o faimă locală și regională, dar nereușind să depășească aceste limite. Într-unul dintre concertele formației, Thomas a fost remarcat de managerul Gordon Mills, care îl va duce la Londra și îi va schimba numele de scenă (din „Tommy”).

Primul hit al său este Its Not Unusual (promovat de postul de radio pirat offshore Radio Caroline). Acesta ajunge pe primul loc în topul britanic și în top zece în Statele Unite.

Un alt cântec foarte cunoscut al său este What’s New Pussycat? (interpretat pentru filmul cu același nume). De asemenea, a înregistrat și pentru un film din seria James Bond.

Cunoscut pentru stilul său asemănător lui Elvis Presley, idolul său, Tom Jones s-a întâlnit cu acesta în 1965 și au legat o prietenie strânsă, ei fiind în bune relații până la moartea „regelui Rock ‘n’ Roll-ului”. Au petrecut mult timp împreună la Las Vegas, Tom Jones cântând în acest oraș cel puțin câte o săptămână pe an până în 2011.

S-a făcut cunoscut și prin câteva apariții în filme, dar și prin show-ul său This is Tom Jones (1969–1971), difuzat de ITV în Marea Britanie și de Compania Americană de Radiodifuziune.

A primit premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor – serial TV de comedie/musical (pentru emisiunea sa), un premiu Grammy, un premiu MTV Video Music și două premii BRIT. Recunoscându-i serviciile aduse Regatului Unit, regina Elisabeta a II-a i-a oferit titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic și titlul de cavaler.

leviathan.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.