◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

AUSTRIA / Despre vaccinare, numai de bine……..

             La sfârșitul săptămânii trecute, la Viena au avut loc ample manifestații, cu participarea a mii de persoane, împotriva vaccinării adolescenților de vârste mici cu vaccinul Pfizer, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). În acest context, iată modul în care este reglementată vaccinarea copiilor și adulților în această țară:

Medicina vieneză recunoaște unanim că una dintre cele mai eficiente metode de prevenție o reprezintă „imunizările”.

Printre metodele de imunizare, un loc important îl ocupă „vaccinarea”, care trebuie efectuată la timp, pentru a preveni diverse afecțiuni și complicațiile aferente.

Variola, de exemplu, a fost eradicată prin campanii de vaccinare sistematică.

Alte afecțiuni grave, precum difteria, tusea convulsivă, varicela şi oreionul au fost aproape eradicate tot datorită vaccinărilor, iar poliomielita a dispărut complet în Europa Centrală.

Vaccinarea este frecvent folosită în Austria pentru combaterea așa numitelor „boli ale copilăriei”: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, rujeola, rubeola, varicela și alte boli infecțioase.

Desigur, și adulții sunt predispuși la unele dintre aceste boli, dar la copii pericolul este mult mai mare, fiindcă eventualele complicații pot lăsa urme pentru tot restul vieții. 

Vaccinuri cu nemiluita…..

Bolile infecțioase ale copilăriei, în pofida metodelor moderne de tratament medicamentos, pe lângă riscul dezvoltării unor complicații extrem de grave, în unele cazuri provoacă chiar decesul (meningita, infecția pneumococică). În categoria posibilelor complicații ale bolilor copilăriei enumerăm: paralizia (în cazul poliomielitei), tulburări respiratorii (în cazul tusei convulsive şi al difteriei), tulburări ale activității cerebrale (în cazul rubeolei), sterilitate şi tulburări ale sistemului de reproducere (în cazul oreionului).

În aceste condiții, Austria a adoptat un Plan de vaccinare obligatoriu, motiv pentru care părintele va fi informat despre acest plan înainte de nașterea copilului. Acest plan, precum şi informațiile suplimentare, referitoare la vaccinări, se anexează în mod obligatoriu sub forma unei Broșuri explicative la  Fișa de evidență  a sarcinii, pe care o primește fiecare femeie însărcinată atunci când merge la primul control ginecologic.

De asemenea, Carnetul de sănătate  al mamei și copilului cuprinde cupoane în valoare totală de peste 900 de euro pentru programul de vaccinare gratuită, organizat de casele de asigurări de sănătate ale fiecărui land din Austria. Cu alte cuvinte, vaccinarea este gratuită.

Nu există vaccinare fără o bază de date riguroasă,  funcțională

Autoritățile fiecărui land sunt obligate să organizeze o Bază de date cu privire la vaccinare, iar părinții să își înregistreze copilul în această bază, abia apoi  primesc acces automat la programul de vaccinare gratuită. Antigenul și vaccinurile sunt efectuate gratis, inclusiv la medic. Antigenele, care se administrează în cadrul programului de vaccinare gratuită a fiecărui land, sunt adaptate an de an, în funcție de recomandările valabile în Planul austriac de vaccinare

Datele din Baza de date cu privire la vaccinuri sunt utilizate exclusiv pentru programul de vaccinare gratuită și serviciul de informare destinat părinților și copiilor.  Astfel, părintele primește regulat informații în scris și în mod gratuit cu privire la termenele de vaccinare a mamei și copilului, precum și cu privire la îngrijirea sănătății copiilor. Independent de aceasta, datele de vaccinare de la medicul care a efectuat vaccinarea trebuie înregistrate în Registrul electronic austriac de vaccinare

Părintele îl poate retrage pe copil din programul de vaccinare gratuită și din baza de date cu privire la vaccinuri în orice moment, în scris.

        Cu ajutorul cupoanelor din acest carnet, toți copiii beneficiază gratuit de următoarele vaccinuri:

Vaccin hexavalent (difterie, tetanus, poliomielită, tuse convulsivă, Haemophilus influenzae B, Hepatita B);

Vaccin combinat anti rujeolă, oreion, rubeolă (ROR); 

Vaccin anti-rotaviruși (vaccin administrat oral);

Vaccin antipneumococic conjugat (PNC).

       Pe lângă vaccinurile primite gratuit cu ajutorul acestui carnet de sănătate, Planul de vaccinare austriac recomandă și alte vaccinuri pentru sugari și copii mici, dar care trebuie plătite:

 Vaccinul împotriva meningococilor B     Dată fiind situația epidemiologică, se recomandă pentru toți copiii cu vârsta de peste 2 luni și pentru tineri. 

Varicelă (vărsat de vânt)    Varicela poate genera boli asociate severe (complicații). Prin urmare, vaccinul face parte din seria de vaccinuri recomandate în general. 

Vaccinul împotriva căpușelor  Căpușele pot transmite virusul FSME.  

Hepatita A Vaccinul se recomandă pentru toți copiii cu vârsta de peste 2 ani – însă, în special, înainte de frecventarea unei instituții comunitare (de ex. grădiniță, creșă). 

Influenza (virus gripal) Trebuie să beneficieze de un vaccin anti Influenza în special copiii cu pericol ridicat de afecțiuni cronice ale sistemului circulator, boli cardiace și pulmonare, boli renale, boli metabolice și afecțiuni imunitare congenitale sau dobândite. 

      Cu toate acestea, mulți părinți din Austria sunt categoric împotriva imunizărilor, fiindu-le frică de posibilele efecte secundare și contraindicații.

   Nu scapă de calvarul vaccinării nici adulții

        Vaccinul anti-COVID a fost aprobat pentru toate grupele cu vârsta de peste 16 ani, fiind disponibil gratuit în funcție de gradul de urgență (listele de prioritizare ale guvernului federal și ale landurilor).

        Se recomandă pentru adulți următoarele vaccinuri (însă nu fac parte din programul de vaccinare gratuită): 

        Vaccinul anti-poliomielitic (adulții trebuie să îl repete la fiecare 10 ani).

        Vaccinul împotriva tusei convulsive, tetanusului, difteriei – începând de la vârsta de 60 de ani, la fiecare 5 ani. 

        Vaccinul anti FSME (căpușe) trebuie repetat la fiecare 5 ani și, începând de la vârsta de 60 de ani, la fiecare 3 ani. 

        Vaccinul împotriva Zonei Zoster, recomandat persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. 

        Vaccinul împotriva pneumococilor, recomandat persoanelor începând de la vârsta de 60 de ani (inflamații ale plămânilor), deoarece riscul de apariție a infecțiilor severe este mai ridicat la această vârstă.

        Vaccinul  anti „Influenza” („gripă virală”) trebuie administrat tuturor adulților. Acesta trebuie repetat în fiecare an, deoarece antigena poate fi adaptată anual la noile tulpini ale virusului care provoacă Influenza.

  Vaccinare dar în cunoștință de cauză

       Medicina din această țară este unanim de acord în a recunoaște că, asemenea oricărui medicament, şi vaccinurile prezintă efecte secundare. Acestea sunt, însă, de regulă, nesemnificative şi dispar rapid, dar cum există și excepții de la regulă, acestea nu trebuie ignorate. În funcție de vaccin, se admite că pot să apară efecte secundare grave, însă acest lucru se întâmplă extrem de rar.

       Medicii vienezi atrag atenția asupra următorului aspect: calitatea vaccinului are un rol foarte important. Calitatea se pierde în cazul stocării incorecte a vaccinului – vaccinurile trebuie stocate obligatoriu în frigider, în caz contrar efectul se poate manifesta în mod neplăcut la nivelul sănătății copilului și adultului vaccinat.

      Vaccinul trebuie ținut la rece pe parcursul transportului de la farmacie la cabinetul medical, însă nu trebuie congelat. 

  Precauții și contraindicații

      De asemenea, există contraindicații privind prescrierea vaccinului, cum ar fi diverse forme de alergii, de ex. neurodermatită, eczeme sau există alte antecedente medicale (cronice),  în special în cazul alergiilor cunoscute la una dintre substanțele vaccinului, dar mai ales în cazul bolilor cu febră acută. Dar chiar și în cazul unor stări febrile moderate, doar medicul curant sau pediatru va decide asupra vaccinării. 

     Vaccinurile se vor prescrie cu mare precauție pacienților cu boli autoimune.

Vaccinare la extrem

     Și, ca să nu fie copiii mai presus decât mamele, sau mamele mai prejos decât copiii, mai văzurăm o nefăcută: vaccinarea gravidelor, pentru ca feții să nu pățească cine știe ce boli primejdioase sau, cum se spune: „Să nu cumva să cadă drobul de sare”. Dar aceasta nu ne împiedică să nu observăm că „una-i una și alta-i alta” !

Oricum, aici nu o să vedem niciodată copiii vaccinați în piața publică și nici copiii agenți de publicitate ai unor produse ale unei companii farmaceutice !

   Dan Toma Dulciu

 Viena,  07.06.2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *