◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Pledoarie pentru limba română

Diacritice ??!!
Am primit o sarcină de suflet : să realizez o rubrică, o pagină dedicată limbii române care să stimuleze interesul publicului de orice vârstă în legătură cu utilizarea şi cultivarea limbii române. Gândurile mele s-au îndreptat în primă instanţă către maniera de tratare a unor subiecte cu tentă literară, considerând certă nevoia de popularizare a literaturii române, aflată într-un vizibil con de umbră într-o societate bazată pe promovarea de nonvaloare…Curajos încep această rubrică- pagină în dubla mea calitate de „profesoară- cântăreaţă” sau „cântăreaţă- profesoară”(aşa cum m-a numit stimata doamnă a radioului românesc- Olivia Cristina Sima).
Primul episod din această întrevedere despre limba română va fi legat de o chestiune stringentă a scrierii în limba română: folosirea sau, mai exact, eliminarea defectuoasă a diacriticelor cu precădere în mediul online.
Se ştie că limba română nu poate supravieţui fără diacritice . Mediul online este condiţionat de limba engleză, iar limba română devine servilă acestui indice obiectiv. Nu contestăm valoarea limbii engleze (de departe un mijloc de comunicare pentru întreg mapamondul), dar trebuie să manifestăm deschidere pentru folosirea diacriticelor în anumite bloguri cu vizibilitate crescută, în ziaristica de orice tip, în afişaje, reclame, în texte funcţionale de largă uzitare realizate în limba română.

„ Diacriticele sunt nașpa pe net. Sau cel puțin, au fost, de mult. Iată câteva argumente contra diacritice:
rezultatele căutărilor cu diacritice diferă de cele fără diacritice
fără diacritice, te afișezi mai sus în Google
utilizatorii caută pe Google fără diacritice, deci ar trebui să scrii fără
diacriticele nu se afișează corect peste tot
e greu să scrii cu diacritice dacă ești obișnuit fără” ( https://seoproject.ro/cu-sau-fara-diacritice/)
Iată o părere afişată pe un site care foloseşte diacritice, dar nu stăpâneşte anumite reguli de ortografie. Sesizaţi greşeala de mai sus? Greu cu limba română, cu gramatica pe care am făcut-o “Cenuşăreasă” în ciclul liceal. M-am întrebat adesea de ce s-au eliminat orele de gramatică din liceu, inclusiv la profilul umanist sau socio-uman ? La ce se va ajunge? Iată un exemplu ! Nu este un capăt de ţară, dar este un motiv în plus să regretăm că nu se mai face gramatică în liceu…Greşeala pe care o sesizăm în textul de mai sus este legată de structura “de mult”,care ar fi trebuit scrisă “demult”,în acest caz fiind o singură parte de vorbire (adverb de timp). Să revenim la demersul nostru constructiv legat de folosirea redusă a diacriticelor: iată câteva dintre motivele neutilizării diacriticelor în mediul online. Sunt concludente aceste motive, posibil da…De noi se pare depinde să utilizăm diacriticele cât mai mult posibil ! Confuziile cauzate de neutilizarea diacriticelor sunt uneori devastatoare: “Feţele sunt luminate de surpriză” sau “Fetele sunt luminate de surpriza”? Ce spuneţi, este acelaşi înţeles? Exemplele de confuzii sunt nenumărate, pot provoca erori în comunicarea noastră firească. “Maria are doua fete”…putem înţelege că are două fiice sau că are o fire duplicitară. Importanţa virguliţei ataşată la” t” devine fundamentală . Programele de autocorectare de pe internet şi de completare a diacriticelor nu sunt nici pe departe mulţumitoare pentru o scriere cât mai fidelă în limba română. “Diacritice.com” sau “Diacritice.ai” prezintă deficienţe , de noi depinde utilizarea diacriticelor în final ! Pe reţelele de socializare se pot utiliza diacritice cu străduinţa fiecăruia dintre noi.
Este foarte clar : cine se respectă foloseşte diacritice pentru a scrie pe un blog, într-un articol sau într-o reclamă , cu riscul încetinirii scrierii. Eticheta noastră proprie este legată de o utilizare cât mai corectă a limbii naţionale .

Prof.Ioana Sandu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *