default-logo

PRIMA SERATĂ „EMINESCU JURNALISTUL”: Cosmonautul Dumitru Prunariu și cosmogonicul Mihai Eminescu

Seratele „Eminescu, jurnalistul”, eveniment emblematic și permanent al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, au fost redeschise cu un veritabil regal, dedicat, aproape în întregime, unei personalități de marcă a științei și civilizației, membru de onoare al Academiei Române, DOCTOR HONORIS CAUSA al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Dr. ing. Cosmonaut Dumitru Dorin PRUNARIU. Prima serată Eminescu Jurnalistul a avut loc în Aulă Universității Ecologice București (partener al evenimentului) și s-a bucurat de o prezență numeroasă și selectă. După cuvântul de deschidere al președintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan, a vorbit rectorul Universității Ecologice, Conf. Univ. Giuliano Ţevi, iar Miron Manega (vicepreședinte UZPR) a lecturat un text din publicistica lui Eminescu (preambul cu caracter permanent la „Seratele Eminescu”, intitulat „De la Eminescu cetire”). A urmat, în premieră absolută, „Un cosmonaut despre cosmogonia eminesciană” – o disertație care ar stârni invidia oricărui specialist în cosmogonia eminesciană, susținută de Dumitru Dorin Prunariu, dizertație în care omul de știință și „practicantul” zborului în spațiul cosmic completează viziunile unui geniu planetar al poeziei cosmogonice.


Aceasta a fost prima secțiune a evenimentului, urmată, în cadrul aceluiași „one man show” științific, de o altă o disertație-premieră despre doi deschizători de drumuri: Yuri Gagarin, la 60 de ani de când a devenit primul om în spațiu, și Neil Armstrong, primul om pe Lună, dar și despre românii pionieri ai zborului în cosmos, personalități marcante ale aviației mondiale.
În final, poetul și prozatorul George Canache, inițiatorul întâlnirii cu Dumitru Dorin Prunariu, a vorbit despre cartea sa „Year 1961”, care a inspirat filmul cu același nume, realizat de Rock House Events. Cu acest prilej, autorul cărții a oferit tuturor celor prezenți lucrarea bibiofilă unică.
La eveniment au participat personalități de seamă ale culturii române, academicieni, diplomați, jurnaliști și scriitori precum și membri ai Forțelor Aeriene Române și ai Agenției Spațiale Române.
Vă invităm, de asemenea, să urmăriți videoclipul „Year 1961”, după lucrarea artistică sub formă de carte a prozatorului George Canache, film realizat de Rock House Events, prilej în care autorul cărții va oferi tuturor celor prezenți lucrarea bibiofilă unică.

UNIUNEA ZIRIŞTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROM NIA
Departamentul de Comunicare

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*