default-logo

8 septembrie, Ziua Internațională a Alfabetizării. Celebrarea unui drept esențial

Pe 8 septembrie este celebrată Ziua Internațională a Alfabetizării, care marchează acest drept esențial al omului cu rol fundamental în cadrul societăților. „Împreună am realizat multe în acest domeniu. În 1979, doar 68% din populația lumii știa să scrie și să citească. În 2020, această cifră a crescut la 86,7%. În ciuda acestui progres, 771 de milioane de tineri și adulți din întreaga lume încă nu posedă competențe de bază de alfabetizare – dintre care 60% sunt fete și femei. COVID-19 a exacerbat această problemă. Închiderile școlilor și întreruperile cauzate de pandemie au determinat probabil pierderi de învățare și abandonuri. Acest lucru este valabil mai ales pentru populațiile vulnerabile. Ca răspuns la această situație urgentă, UNESCO și statele sale membre își dublează eforturile pentru a se asigura că progresul înregistrat în ultimele decenii nu este inversat, ci consolidat”, punctează Audrey Azoulay, director general UNESCO, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Alfabetizării.
Pe tema crucială a educației adulților, statele membre UNESCO și-au reînnoit angajamentul față de alfabetizare prin adoptarea Cadrului de acțiune din Marrakech. UNESCO a găzduit și un Pre-Summit, pentru a deschide calea pentru Summit-ul Transforming Education, convocat de Secretarul General al Națiunilor Unite în luna septembrie, la New York. Pre-Summit-ul a reunit peste 150 de miniștri ai Educației pentru a reafirma că educația de mâine trebuie să fie incluzivă și concentrată pe cei mai vulnerabili, oferindu-le nu numai competențe de bază, ci și chei pentru a naviga în lumea contemporană. Summit-ul a reafirmat importanța unei noi forme de alfabetizare, alfabetizarea digitală, ca instrument esențial pentru învățarea pe tot parcursul vieții.
Pentru a atinge aceste obiective, statele membre UNESCO au subliniat necesitatea investițiilor mai mari în educație și a unui ajutor internațional sporit, împreună cu resurse educaționale mai deschise, gratuite și de înaltă calitate. „Prin sărbătorirea Zilei Internaționale a Alfabetizării, UNESCO face apel la toți actorii din domeniul educației și nu numai să regândească rolul alfabetizării”, punctează Azoulay.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*