default-logo

Cum își protejează guvernele europene cetățenii de șocul facturilor la energie

Statele membre ale Uniunii Europene sunt în mare parte responsabile pentru politicile lor energetice naționale, iar normele UE le permit să ia măsuri de urgență pentru a proteja consumatorii de creșterea costurilor. Iată ce fac guvernele de pe continent pentru a-și ajuta cetățenii să facă față inflației galopante și creșterii facturilor la energie.
Potrivit Euronews, Marea Britanie are un plafon de preț pentru cele mai utilizate contracte de energie casnică. Guvernul a promis la începutul acestui an o reducere de 400 de lire sterline (473 de euro) la factura de energie pentru fiecare gospodărie, care va fi fie plătită direct în conturi celor care au o plată automată configurată către furnizorul de energie, fie solicitată separat de familii. Gospodăriile vor primi, de asemenea, o plată unică pentru „costul vieții” de 650 de lire sterline, iar pensionarii vor primi o plată suplimentară de 300 de lire sterline în această iarnă.
Persoanele cu dizabilități vor primi, de asemenea, o plată de 150 de lire sterline (177 de euro) pentru a acoperi costul crescut al vieții.
Italia a aprobat recent un nou pachet de ajutoare, în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro, pentru a ajuta firmele și familiile să se protejeze de creșterea costurilor energiei a prețurilor de consum. Aceasta se adaugă la aproximativ 35 de miliarde de euro bugetate din ianuarie pentru a combate criza costului vieții. Un proiect citat de Reuters a arătat că guvernul va extinde un bonus de 200 de euro plătit italienilor cu venituri mici și medii care nu l-au primit anterior.
Italia și-a anunțat, de asemenea, intenția de a impozita companiile care profită de pe urma prețurilor mai mari la energie și promovează o limitare a prețurilor la gaze la nivel european.
Spania a decis să taxeze acele companii energetice care profită de creșterea prețurilor la energie și să folosească banii strânși pentru a-și ajuta cetățenii să plătească facturile. Madridul a redus deja taxa pe valoarea adăugată (TVA) la facturile la energie de la 21% la 10%, reducând în același timp o taxă existentă pe electricitate de la 7% la 0,5%. La fel ca Portugalia, Spania aplică în prezent un plafon de un an pentru prețurile gazelor, convenit de Comisia Europeană, care asigură că acestea rămân mai mici decât media de 50 de euro pe megawat-oră.
Franța oferă, de asemenea, o plată unică cetățenilor săi pentru a-i ajuta să facă față vremurilor grele, deși la doar 100 de euro, aceasta este considerabil mai mică decât în Marea Britanie și Italia. Dar Franța și-a intensificat intervenția la sursă, forțând furnizorul de energie de stat EDF să limiteze creșterea prețului cu ridicata la electricitate la 4% pentru un an. Se preconizează că măsura va costa 8,4 miliarde de euro. Taxa internă a țării pe consumul final de energie electrică (TICFE) a fost, de asemenea, redusă de la 22,50 euro pe megawatt oră la doar 1 euro pe megawatt oră pentru gospodării și 0,50 euro pentru întreprinderi.
Parlamentarii danezi au convenit asupra unei îndemnizații alocate vârstnicilor și asupra altor măsuri în valoare totală de 3,1 miliarde de coroane daneze (417 milioane de euro), inclusiv reducerea unei taxe la prețul energiei electrice. Parlamentul a aprobat, de asemenea, un așa-numit „cec de căldură”, în valoare de 2 miliarde de coroane daneze (269 de milioane de euro), care va fi plătit celor peste 400.000 de gospodării afectate grav de creșterea facturilor la energie.
Germania, care s-a străduit să-și reducă dependența puternică de gazul rusesc, s-a angajat să reducă taxa pe valoarea adăugată a gazelor naturale de la 19% la 7% până la sfârșitul lunii martie 2024. Țara a aprobat, de asemenea, două pachete de ajutor pentru un total de 30 de miliarde de euro pentru a-și ajuta cetățenii cu creșterea prețurilor la energie în acest an. Guvernul german va oferi tuturor contribuabililor o rată forfetară unică a prețului energiei de 300 de euro, transferată acestora prin fișa de salariu a angajatorului. Familiile care au pensie pentru copii vor primi o sumă suplimentară de 100 de euro per copil, în timp ce persoanele care beneficiază de prestații vor primi o plată unică de 200 de euro. Cei care beneficiază de ajutor pentru locuință vor primi o sumă suplimentară în valoare de 270 de euro pentru persoanele care beneficiază de ajutor pentru locuință. În paralel, țara oferă și bilete de transport public subvenționate.
Guvernul olandez, care se așteaptă ca inflația să atingă 5,2% în acest an, oferă gospodăriilor eligibile o alocație unică pentru energie de 800 de euro. De asemenea, reduce TVA-ul la energie de la 21% la 9% și taxele la benzină și motorină cu 21%, plafon care va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.
Grecia a cheltuit aproximativ 7 miliarde de euro în subvenții pentru energie electrică și alte măsuri, din septembrie anul trecut, pentru a ajuta gospodăriile, întreprinderile și fermierii să-și plătească facturile de electricitate și gaz. Subvențiile absorb până la 90% din creșterea facturilor lunare de energie pentru gospodării și 80% din creștere pentru firmele mici și mijlocii și a anunțat că va folosi profiturile din turism pentru a susține populația peste iarnă.
Norvegienii vor plăti doar o sumă stabilită, decisă de guvern anul trecut. Conform unei scheme introduse de guvern în 2021, norvegienii plătesc facturile în totalitate doar atunci când prețurile sunt sub 70 de coroane (7 EUR) per kWh. Când facturile la energie trec acest prag, guvernul acoperă 80% din total. Guvernul analizează și alte opțiuni pentru a ajuta gospodăriile în această iarnă.
Bulgaria a aprobat un pachet de 2 miliarde de leva (1 miliard de euro) menit să protejeze companiile și consumatorii cu venituri mici de creșterea prețurilor la energie și alimente cauzată de conflictul din Ucraina. Guvernul oferă, de asemenea, o reducere de 0,25 leva (0,13 euro) pe litru de benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat și metan până la sfârșitul anului și elimină accizele la gazele naturale, electricitate și metan.
Guvernul finlandez a anunțat că intenționează să ofere garanții de lichiditate de până la 10 miliarde de euro sectorului energetic, pentru a ajuta la prevenirea unei crize financiare. „Programul guvernului este o opțiune de finanțare de ultimă instanță pentru companiile care altfel ar fi amenințate cu insolvența”, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin, într-o conferință de presă.
Ungaria a plafonat prețurile de vânzare cu amănuntul la carburanți la 480 de forinți (1,19 euro) pe litru, cu mult sub prețurile actuale de pe piață. Măsura a dus la o astfel de creștere a cererii, încât guvernul a fost nevoit să limiteze eligibilitatea pentru schemă. Creșterile puternice ale prețurilor la gaze și energie electrică au forțat, de asemenea, guvernul să reducă un plafon de ani la facturile de utilități cu amănuntul, stabilind limita la nivelurile de consum mediu național.
Guvernul de la Budapesta a impus, de asemenea, o interdicție a exporturilor de combustibili și a relaxat recent reglementările de exploatare forestieră, pentru a satisface cererea crescută de combustibili solizi, cum ar fi lemnul de foc.
Polonia a anunțat reduceri de taxe pentru energie, benzină și produse alimentare de bază, precum și alocații în numerar pentru gospodării. De asemenea, a prelungit prețurile reglementate la gaz pentru gospodării și instituții, precum școli și spitale, până în 2027. Guvernul a stabilit și o plată unică de 3.000 de zloți (633 de euro) către gospodării pentru a ajuta la acoperirea costului în creștere al cărbunelui.
Guvernul României a implementat o schemă de plafonare a facturilor de gaz și electricitate pentru gospodării și alți utilizatori până la anumite niveluri de consum lunar și de compensare a furnizorilor de energie pentru diferență. Schema urmează să fie în vigoare până în martie 2023.
Suedia a alocat 6 miliarde de coroane suedeze (559 milioane de euro) pentru a compensa gospodăriile cel mai grav afectate de creșterea prețurilor la energie electrică.
Prim-ministrul Magdalena Andersson a declarat că țara va oferi mai multe sute de miliarde de coroane suedeze în garanții de lichiditate firmelor energetice, pentru a ajuta la evitarea unei crize financiare după ce Gazprom a închis gazoductul Nord Stream 1. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*