default-logo

Muzeul Național al Petrolului din Ploiești. Un punct de vedere la… vedere

Mereu călător prin țară, pașii mă poartă spre locuri dragi, care mi-au marcat copilăria și adolescența, împlinindu-mă profesional și spiritual. Așadar, sunt oaspetele ocazional prin ,,Patria aurului negru”, Prahova, unde am deslușit cândva fascinația țițeiului din adâncuri, dar și erupția spre înălțimi a Petrolului fotbalistic. Ca un seinor nostalgic cu vreo 40 de ani în slujba petrolului românesc în Câmpia de Vest, județele Timiș, Arad și Bihor, vestite prin extracția de hidrocarburi și autor a șase cărți de istorie, reportaje, monografie despre industria petrolieră, oamenii aurului negru și evenimente inerente unei activități complexe și plină de neprevăzut, am poposit la Muzel Național al Petrolului din Ploiești.

Aflu cu tristețe că unul dintre specialiștii cu notorietate în lumea petrolului, autor de cărți de specialitate, Ion Ștefănescu, nu mai este – recent a plecat dintre noi, aveam o bună colaboarare, directorii pe care eu îi știam nu mai sunt, s-au pensionat, și mai nou, nu este director, pentru că există un manager. Din 2017, Muzeul Petrolului a trecut în patrimoniul Județului Prahova și a fost dat în administrare Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, alături de celelalte secții pe care le deține; printre care Muzeul Omului-Ploiești, Grădina Botanică, Bucov, Muzeul Natura Văii Telejenului-Vălenii de Munte, etc. Nu știu dacă e bine sau nu. Dar cred că Petrom, cu beneficii anuale colosale, ar fi putut investi mai mult în modernizarea acestui Muzeu, un reper reprezentativ al unei industrii extractive și de prelucrare, de vârf în economia românească și nu numai. (Re)amplasarea într-un spațiu adecvat, dotarea cu utilaje specifice petrolului, și în ton cu cerințele actuale, fotografii, machete, cărți, etc, iar da o mai mare vizibilitate, interes și căutare pentru comunitate și desigur pentru cei ce trec prin ,,Patria aurului negru” dornici și curioși de o călătorie în timp.

Din ,,Pliantul”  pus la dispoziție mai aflăm că obiectul activității acestui muzeu constă în ilustrarea istoriei industriei petroliere românești de peste 150 de ani, a științei și tehnicii petroliere, precum și a contribuției acestei ramuri industriale la procesul economic și social al țării. Domeniu de activitate care a dat mari personalități , ca Grigore Ștefănescu, Grigore Cobălcescu, Ion Popescu-Voltești, Ludovic Mrazec, Valeriu Patriciu, în domeniul gelogiei, Virgiliu Tacit, Ion Basgan, Ion Tănăsescu, Andrei Drăgulescu, din lumea forajului și extracției, Lazăr Edeleanu, Nicolae Debie, Gheorghe Rădulescu, în domeniul petrochimiei.

Muzeul a fost înființat prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr.1341 din 16 septembrie 1959 și  inaugurat la 8 octombrie 1961.

P.S. Aici am avut prilejul de a-l cunoaște pe domnul inginer petrolist Daniel Mihu, și el ziarist și scriitor, care are în lucru o inedită Istorie a petrolului, ținem legătura. Am făcut și schimb de cărți, eu i-am dat ,,Pandemie și Patriotism”, versuri tematice cu ilustrații de Cristinel Vecerdea – CRIV, domnia sa mi-a oferit „Serviciile secrete… ale memoriei”, o carte de poezie ,,din alte orânduiri”, cu o prefață relevantă a colegului nostru de breaslă Nicolae Băciuț, de la Târgu Mureș.

Dumitru Buțoi / UZPR Timiș

Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*