◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Scrisoare deschisa către ministrul Afacerilor Interne

Stimați reprezentanți ai presei,

Conducerea Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic se asociază punctului de vedere transmis de Obștea Evreilor din Caransebeș cu privire la declarațiile inoportune ale domnului Ion Marcel Vela, Ministru al Afacerilor Interne.  Ne exprimăm surprinderea, mai cu seamă că am apreciat performanțele domnului Marcel Vela în fruntea Ministerului de Interne și implicarea domniei sale în rezolvarea unor situații de urgență intervenite în viața țării noastre. 

Suntem profund intristați de declarația domniei sale și avem convingerea că vom obține o reacție adecvată din partea domnului Ministru Ion Marcel Vela, căruia îi dorim mult succes în viața politică din Caransebeș și din țară.

 

Dr. Aurel Vainer

Președinte FCER-CM



Scrisoare deschisă

Punct de vedere al Obștei Evreiești din Caransebeș referitor la declarația domnului Ion Marcel Vela, Ministru al Afacerilor Interne

Stimate domnule Ministru Ion Marcel Vela, 

  • Membrii Obștei evreiești din Caransebeș au luat act de declarațiile domniei voastre, în cadrul emisiunii difuzate de Express de Banat vineri, 25 septembrie 2020, referitoare la comunitatea evreiască, în cadrul căreia ați menționat, printre altele, „pavelele puse în curtea singurului evreu din Caransebeș” și ați făcut o  paralelă cu lucrări la lăcașe de cult ale altor confesiuni. Considerăm că aceste informații nu sunt doar incorecte, dar, fiind lansate pe un canal public de comunicare, devin și tendențioase și dorim să oferim, în cele ce urmează, o serie de clarificări, pentru corecta informare a opiniei publice: 
  • Lucrările aduse în discuție nu s-au realizat „în curtea singurului evreu din Caransebeș” așa cum ați afirmat, ci a Sinagogii din Caransebeș care, pe lângă rolul de lăcaș de cult, reprezintă un pol cultural în Municipiul Caransebeș. Înainte de începerea pandemiei, sinagoga era vizitată anual de sute de persoane, fiind și locul unde erau organizate constant evenimente culturale precum concerte, expoziții, lansări de carte – toate acestea, fiind deschise publicului larg fără niciun fel de taxă de participare. Chiar și în condițiile actuale, păstrând normele de distanțare socială, cu ocazia Anului Nou evreiesc (20 septembrie), sinagoga a 
  • găzduit câteva zeci de persoane, evrei și neevrei deopotrivă. Totodată, dorim a menționa numeroasele concerte de muzică clasică, cu participarea a sute de persoane din Municipiul Caransebeș, care au adus soliști de la prestigioase instituții de cultură din România, Germania, Israel, Austria etc. În același timp, dorim a menționa că în România cultele sunt egale în fața legii și a autorităților publice, conform Art. 9 din Legea 489/2006: (2) Cultele sunt egale în fața legii și a autorităților publice. Statutul, prin autoritățile sale, nu va promova și nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări față de vreun cult. (3) Autoritățile publice cooperează cu cultele în domeniile de interes comun și sprijină activitatea acestora. (4) Statul Român, prin autoritățile publice abilitate sprijină activitatea spiritual-culturală și socială în străinătate a cultelor recunoscute în România.
  •  În încheiere, indiferent de numărul de membri ai unei minorități locuitoare a României, considerăm îngrijorător ca un Ministru în funcție să desconsidere importanța acesteia, ignorând contribuția de-a lungul secolelor la dezvoltarea economică și culturală a orașului în care se regăsește. Tot îngrijorătoare considerăm și paralela cu alte confesiuni, aceasta putând să creeze disensiuni și neînțelegeri într-un oraș care a fost mereu unul multietnic și multicultural. 

 

Cu înaltă considerație și respect, 

Comitetul de Conducere al Obștei Evreilor din Caransebeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *