◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Evenimentul pastoral al toamnei băcăuane: Răvășitul Oilor, la Slănic-Moldova

În decorul mirific al stațiunii Slănic-Moldova, la Ferma ,,Stâna Dacilor” de pe Muntele ,,Bolovanu” va avea loc, în acest weekend (8-10 octombrie), o nouă ediție a sărbătorii de toamnă ,,Răvășitul Oilor”, în cadrul căreia, vizitatorii vor avea parte și de un târg care îi așteaptă cu o mulțime de specialități și mâncăruri din bucătăria locală, alături de numeroase obiecte artizanale.

De asemenea, toți cei prezenți vor putea participa și la o serie de manifestări dedicate acestui eveniment: spectacole folclorice, concursuri de animale și produse tradiționale, foc de tabără, dar și posibilitatea de a savura și achiziționa preparate specifice: pastramă de oaie, bulz ciobănesc, brânzeturi de tot felul și multe alte surprize pregătite la ceaun, toate stropite cu vin din belșug și must proaspăt. 

Răvășitul oilor este o sărbătoare simbolică ce marchează sfârșitul anului pastoral. Din cele mai vechi timpuri a fost celebrată la momentul coborârii oilor de pe munte, cu dansuri și jocuri, cu multă voie bună și cu mâncare pe măsură. În felul acesta a luat ființă tradiția prin care producătorii își prezintă produsele și se mândresc cu ele, într-un adevărat festin culinar.

Printre rețetele bunătăților care vor fi prezentate aci se numără și pastrama de oaie, care după cum ne spun producătorii de astfel de preparate, se pregătește din carne de oaie dezosată, peste care se presară cu o sită sare și condimente: piper, boia, cimbru, usturoi, busuioc. După ce se ține câteva zile la fezandat, carnea se pune într-un baiț călduț, pregătit din apă sau vin alb, în care se fierb foi de dafin, boabe de muștar, piper negru, după care aceasta se ține de la o zi până la o săptămână și se pune la uscat. Așadar, participați, savurați și vă bucurați!

Evenimentul este organizat de Ferma ,,Stâna Dacilor”, în parteneriat cu Primăria orașului-stațiune Slănic-Moldova.

Detalii, pe pagina https://www.facebook.com/ferma.sd.slm/ 

Sursa foto: Ferma ,,Stâna Dacilor”

Romulus-Dan Busnea / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *