default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Fie-vă milă de călăii voștri!

Fusesem vecin cu scriitorul Alexei Marinat, locuiam pe același palier.

Acesta, pe când era student, a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru că afirmase în jurnalul său intim, scris doar pentru sine, că flămânzește, într-o perioadă de după război când au murit de foame câteva sute de mii de consângeni de-ai noștri.

Cel care îl anchetase fusese un locotenent tânăr: I. Popov.

La începutul anilor ʻ90, Marinat traversa la o oră de seară Parcul Catedralei, când a observat că un bătrânel ce-și plimba câinele l-a „radiografiat” cu privirea. Nu se înșelase: era el.

Se recunoscuseră. S-a apropiat mai mult îndemnat de curiozitatea lui de scriitor, l-a salutat cu blândețea care-l caracteriza și au început să discute ca doi bătrâni care nu se grăbesc nicăieri.

 • Te citesc, i-a spus în rusește fostul lui torționar. Îmi caut numele în cărțile celora care au trecut prin anchetele mele. Preocupare prostească. Nu l-am găsit decât la tine. Dar nu mă condamni prea tare…
 • De ce să te condamn? Tu îndeplineai niște ordine. Așa au fost vremurile, i-a comentat, împăciuitor, temerea scriitorul.

Din una în alta, au prins să discute despre copii, familie, boli.

 • Iată așa trece viața, Iuri Ivanovici.
 • Zi-mi Iura, l-a rugat torționarul.
 • Ai ieșit la pensie, Iura?
 • Și eu, și câinele.

Câinele pe care-l plimba și care-i stătea ascultător la picioare era un câine-lup, din cei care prindeau oamenii atunci când aceștia evadau din lagăre.

 • Și ce pensie ai?
 • Douăzeci de mii de lei, i-a spus cu mândrie călăul.

La auzul acestei sume, scriitorul mi-a spus: „Nu m-am simțit atât de umilit nici când mă bătuse cu bocancii”.

Marinat nu se îndoise că Popov spune adevărul. Statul independent Republica Moldova își plătea cu generozitate călăii.

 • Dar tu, Alioșa? Ce pensie ai? l-a întrebat, la rândul său, Popov.

Și aici Marinat mi-a spus:

 • Dintr-odată mi s-a făcut rușine, dacă-i spuneam adevărul, însemna că statul Republica Moldova mă mai considera vinovat de „crima” de a-l fi visat și mă plătea corespunzător. Și, spre deosebire de clipele când mă anchetase, l-am mințit pentru prima dată:
 • Cinci mii de lei.

Când îmi vorbise de cele cinci mii de lei, lui Marinat i s-au umplut ochii de lacrimi:

 • Dar, de fapt, primesc 482 de lei. Dacă i-aș fi spus adevărul, m-aș fi făcut încă o dată de râs în fața lui. Am hotărât să-l mint, fiindcă știam că nu mă mai poate pedepsi pentru asta, ca-n vremurile când el se credea dumnezeu.

Același Popov l-a anchetat și pe unchiul meu, părintele Nicodim Onu, preot din Satu-Nou.

În fotografia făcută în penitenciarul din Chișinău în timpul anchetei, și care se păstrează în dosar, el are nasul rupt.

Popov era și un bătăuș notoriu, îmi spusese Marinat.

 

Nicolae DABIJA / UZPR

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.