◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Prin Cultură, la desăvârşire: interviu cu profesorul Traian Lupu

Profesorul Traian Lupu este timişorean, trăieşte în Mangalia de multă vreme şi are numeroase preocupări şi realizări în domeniul Culturii. A fost interpret de muzică, profesor de Desen, director al Căminului Cultural din Cobadin, director al Casei de Cultură din Mangalia, apoi, mulți ani, ”dascăl de Frumos artistic”, cum îi place să se autodenumească, adică profesor de Arte Plastice, la Școala ”Gala Galaction” din Mangalia, dar și profund implicat în viața ”Cetății”…

-Domnule profesor Traian Lupu, vă rog împărtăşiţi în câteva rânduri experienţele şi activitatea dumneavoastră didactică?

-Traian Lupu: Din toamna anului 1992, ”după două decenii dedicate Culturii dintre Dunăre și Mare”, ca director de instituții de cultură, am revenit la catedra de Educație plastică a Școlii Nr.5 ”Gala Galaction” din Mangalia și m-am dedicat educării mai multor generații de copii care mi-au trecut prin mâini, ”întru cultivarea Frumosului artistic, a formelor și volumelor, a ”Proporției de aur”.

-Din câte ştiu, mulţi dintre copiii pe care i-aţi învăţat, atât Desen, cât şi Muzică, au obţinut premii naţionale şi internaţionale. Vă rog să oferiţi detalii despre aceste succese.

-Traian Lupu: Se poate afirma că, la școlile la care am predat, am pus bazele formării viitorilor artiști plastici, graficieni, arhitecți, profesori de Desen, ingineri constructori și proiectanți de valoare, care s-au ridicat dintre elevii mei și cu care mă mândresc, pentru faptul că i-am descoperit și ”le-am aprins scânteia”, i-am inițiat, atât în gimnaziu, cât și la liceu!


-Cu siguranţă, cititorii vor dori să afle mai multe despre expoziţiile şi creaţiile elevilor dumneavoastră. Unde pot să găsească informaţii despre acestea?

-Traian Lupu: Pe internet, puteţi viziona ”Primele expoziţii virtuale de artă plastică din istoria şcolilor mangaliene” şi Albumele virtuale „PRO ARTIS”, pe blogul dedicat elevilor mei:
https://www.mangalianews.ro/2018/02/pro-artis-mangalia-un-dialog-cromatic-al-generatiilor-partea-i/
https://www.mangalianews.ro/2018/03/pro-artis-mangalia-dialogul-generatiilor-expo-ii/
https://www.mangalianews.ro/2018/04/pro-artis-mangalia-dialogul-generatiilor-expo-iii-iv/
https://traianlupum.wordpress.com/2010/10/05/patru-decenii-dedicate-scolii-si-cetatii/
(Sinteză prezentată în anul 2010, odată cu ieșirea mea la pensie).

-Aţi depus eforturi extraordinare, pasiune în munca dumneavoastră de profesor, iar acestea au fost răsplătite. Aţi făcut cunoscută pe plan internaţional nu doar Mangalia, dar şi România. Vă rog frumos, faceţi o scurtă prezentare a succeselor pe care le-aţi obţinut.

-Traian Lupu: De-a lungul timpului, am contribuit la cunoaşterea și promovarea orașului Mangalia pe plan național și internaţional, prin forme specifice de activitate, dintre care amintesc, în ordine cronologică, următoarele:
Cursul opţional integrat „Pro Artis”, de la Şcoala „Gala Galaction” din Mangalia. https://photos.google.com/u/2/albums
https://photos.google.com/u/2/album/AF1QipPlBxUlFh2mgl2sccRxpoLDPFkTds1PbBBaEjq2
Aici, la cercul de Arte plastice ”Pro Artis”, elevii mei au obţinut numeroase premii naționale și internaționale, dintre care amintim: Premiul I în Italia – 1998, iar în Japonia, în anul 2001, Premiul Special Internaţional, între cele 14.000 de lucrări ale copiilor din 120 de ţări din lumea întreagă!

Expo President dec.2000-martie 2001 -„Un deceniu de artă plastică la Şcoala nr.5 din Mangalia”
https://photos.google.com/u/2/album/AF1QipNSewzlSPn5c5_KNir8ki-RZGsiNjedqu2yR7TQ
https://traianlupum.wordpress.com/2010/03/24/pro-artis/
În anii 2006 şi 2007 am iniţiat şi coordonat două proiecte internaţionale ale Şcolii nr. 5 din Mangalia şi am reuşit performanţa de a obţine, cu corul ”Galacteea” și cu micii mei pictori, de două ori, pentru Școala ”Gala Galaction” – Premiul I şi Trofeul de Cristal, la GEF Sanremo, cel mai mare Festival Internaţional de Creativitate Şcolară, între 23 de ţări şi 37 de provincii italiene care au participat în concurs!

https://traianlupum.wordpress.com/2010/04/12/sanremo-2006-2007-dosar-de-presa/
GEF Sanremo-2007 -„Educ-arte”- temă impusă: „Exploatarea nemiloasă a copiilor”

„VENI, CANTA, VICI !”- Sanremo 2007 – Expediţie culturală
https://photos.google.com/u/2/album/AF1QipM50oRHeqcDs_Rszx-rTUofDILTdrBm96T9NccB

Corul „Galacteea” din Mangalia s-a întors de la Sanremo cu premiul I – https://www.telegrafonline.ro/corul-galacteea-and-8221-din-mangalia-sa-intors-de-la-sanremo-cu-premiul-i

Poate că e bine să amintim aici şi Taberele de creaţie plastică pe care le-am organizat la Mangalia, ”în anii mai tineri”, pe vremea când eram directorul Casei de Cultură, cu participarea studenţilor de la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi Societatea profesorilor de desen din România, tabere care au lăsat Mangaliei o zestre artistică valoroasă – peste 40 de tablouri în ulei şi lucrări de grafică, ce se doreau a fi un nucleu de bază pentru viitorul Muzeu de Artă Plastică Modernă şi Contemporană la Mangalia… Majoritatea lucrărilor au fost donate Șantierului Naval, cel care a sprijinit, la vremea respectivă, taberele de creație plastică).

-Sunt uimit de performanţele obţinute. Şi mai ales de faptul că aveţi o vastă experienţă şi rezultate recunoscute şi în muzică!

-Traian Lupu: Da, este adevărat, în paralel, am şi o complexă pregătire muzicală (de la 7 ani, cânt la vioară, apoi, la chitară și percuție. Am cântat în tinereţe, la Timişoara, în mai multe formaţii studenţeşti de muzică rock, la chitară, voce sau baterie şi, separat, la vioară, în Ansamblul folcloric al Casei de Cultură a Studenţilor), am pus instrumentele muzicale în mâinile mai multor generaţii de copii (sau chiar ale colegilor mei, cadre didactice), învăţându-i să cânte la chitară, vioară, mandolină sau la instrumente de percuţie.
Mulţi dintre aceştia şi-au alcătuit la rândul lor formaţii cu care au cules laurii succeselor pe scenele judeţului şi ale ţării. Am înfiinţat, în anul 1990, Ansamblul Folcloric al Casei de Cultură din Mangalia, cu care am susţinut spectacole folclorice în faţa turiştilor români şi străini din stațiunea Neptun, la Cramă, Popasul Căprioarelor şi Rustic, la vioară şi percuție, alături Gheorghe Parnica, Nicolae şi George Călin şi alţi renumiţi instrumentişti şi interpreţi de folclor. În vara anilor 1996 şi 1997, am cântat cu trupa „Semnal M” la Complexul Razelm din staţiunea Venus, la vioară („Bal la Apahida”) şi la tobe…


-Pe lângă numeroasele preocupări intelectuale, aţi devenit atras şi de jurnalism, unde aţi parcurs o carieră impresionantă, punând bazele portalului MANGALIA NEWS.
Spuneţi vă rog, când aţi început cu acest proiect, care a ajuns să aibă ecouri internaţionale, prin ştirile de calitate şi parteneriatele realizate?

-Traian Lupu: După ce, prin anii 2005-2006, am lansat Blogul meu ”cu suflet” – https://traianlupum.wordpress.com/, începând cu anul 2010, imediat după pensionare, m-am dedicat proiectului Mangalia News și, iată că la ora aceasta, cotidianul online Mangalia News are peste 4,5 milioane de cititori de pe toate meridianele lumii și colaboratori de marcă dintre personalitățile locale, județene, naționale și internaționale. Mangalia News este partener oficial în proiectul ARCA TV (www.arcatv.us), proiect media al diasporei românești, unic în lume, precum și cu alte publicații online din țară și de peste hotare. Arca TV este prima platformă de televiziune care emite din Houston, Texas,USA și se adresează românilor de pe toate continentele, prin rețeaua sa globală de corespondenți. Eu sunt și reprezentant oficial ARCA TV în zona Dobrogea și oriunde în România.

-Care consideraţi că este cea mai importantă realizare pe care aţi atins-o până acum, ca om de cultură?

-Traian Lupu: După enumerarea celor de mai sus, pot afirma acum că toate au fost și sunt importante pentru educarea generațiilor cu care am intrat în contact direct, ca dascăl și formator de opinie despre valorile culturale, despre Frumosul artistic și despre Adevăr. Mi-aș fi dorit să pot face mai mult pentru copiii, pentru tinerii valoroși ai Mangaliei… Sper că vor reuși să facă acest lucru unii dintre foștii mei elevi, care au preluat ștafeta…

-Există ceva care vă deranjează că nu aţi reuşit să duceţi la împlinire, sau regretaţi?

-Traian Lupu: Regret mai ales faptul că, deşi câţiva ani la rând am propus şi susţinut, atât la nivel local cât și județean, la Inspectoratul Școlar, înfiinţarea la Şcoala 5 sau la Liceul „Callatis” a unor Clase cu program suplimentar de Arte (învăţământ vocaţional): Artă plastică, Muzică vocală şi instrumentală, Artă teatrală, Coregrafie), de la clasele a cincea şi/sau a noua, nu am reuşit atunci să conving autorităţile publice locale şi judeţene de utilitatea acestor clase care ar fi suplinit lipsa unei Şcoli populare de Artă în Mangalia, leagăn al picturii româneşti interbelice… Poate, se vor face aceste Clase de Artă în viitor…

-Aţi călătorit în numeroase ţări. Care dintre acestea vi s-a părut cea mai fascinantă şi de ce?

-Traian Lupu: După ce ”am făcut naveta” în ultimii 10 ani, peste ocean, la cei dragi aflați în State, pot să afirm că, după ce am vizitat Florida și Carolina de Nord, pe ”planeta Texas” ne-am simțit cel mai bine, profund impresionați de ceea ce am văzut, pentru că acolo nu este numai o altă lume, față de noi, europenii, ci o altă planetă, ca și amplitudine a spațiului și a ”rânduielilor” locale, păstrate și cultivate cu sfințenie. Totul acolo este ”HUGE!”, ”Fantastic!”, ”Magnific”!

-Ce îndemn aveţi pentru generaţiile viitoare, în acest sens?

-Traian Lupu: Să preia de la noi ceea ce cred că e valoros și să construiască ei o societate mai bună. Să nu-i uite pe înaintașii noștri, pe marii învățați ai neamului, inginerii, inventatorii, istoricii, medicii, arhitecții, scriitorii și poeții, pictorii și marii muzicieni români, pe toți cei care au clădit Cultura Românească! Să nu-i uite, de asemenea, pe marii sportivi, pe militarii noștri, dar și pe micii producători de bunuri, pe agricultori, pe fermieri, pe cei care ne asigură pâinea cea de toate zilele!

-Ce aţi dori să transmiteţi cititorilor?
-Traian Lupu: Cele mai bune urări de sănătate și, să depășim cu bine situația sanitară actuală.
De asemenea, îi invit să urmărească publicațiile noastre online și să empatizeze cu noi, să ne scrie despre opiniile, părerile, despre hobby-urile lor.

-Vă mulţumesc frumos.
-Traian Lupu: Şi eu vă mulţumesc.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre domnul profesor Traian Lupu, vizitaţi și blogul domniei sale, o sursă preţioasă de informaţii fascinante:
https://traianlupum.wordpress.com/

A consemnat: Ion-Marius Tatomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *