◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Tribunalul de la Haga, chemat să ceară guvernelor socoteală pentru asasinarea jurnaliștilor

Trei grupuri mari care militează pentru libertatea presei au lansat Tribunalului de la Haga un apel pentru a trage guvernele la răspundere pentru moartea jurnaliştilor, scrie Euronews.

Guy Berger, directorul UNESCO pentru libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media, a declarat că pedepsirea celor care au ucis a rămas pe loc în ultimii zece ani ani: „Nouă din 10 cazuri nu au fost rezolvate”.

Un nou raport al UNESCO reflectă faptul că că șase jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în fiecare lună, în ultimii cinci ani. S-a constatat, de asemena, că o combinație între creșterea polarizării politice extreme, progresele tehnologice și „bulele” din rețelele sociale a dus la o creștere a răspândirii discursului instigator la ură și la răspândirea globală a știrilor false.

În aceste condiții, pe de o parte, dreptatea pentru jurnaliștii care au fost uciși sau pentru familiile lor lipsește, în timp ce acești profesioniști ai informării lasă un gol enorm în societate. „Când munca lor este oprită, nu mai avem acces la poveștile pe care ni le-ar fi adus. Din ce în ce mai mult vedem jurnalişti ucişi în situaţii fără conflict, şi sunt ucişi pentru că spun puterii adevărul”, adaugă Berger.

Dacă pe de o parte, oficialii și mafia îi atacă pe jurnaliști, pe de altă parte, unii lideri mondiali pot exacerba problema. „Și acest lucru este adesea alimentat de retorica ostilă împotriva presei”, a subliniat directorul UNESCO pentru libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media: „Există o creștere masivă a atacurilor online împotriva jurnaliștilor. Si știți ceva? Există impunitate și pentru aceste atacuri. În acest caz, companiile de social-media nu iau măsurile necesare pentru a proteja jurnaliştii de atacurile mafiote online”.

(R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *