default-logo

Gabriel Roman, medic: „Apreciez cu admirație implementarea noilor tehnologii în practica chirurgicală de către tânăra generație, care mă urmează”

IOAN  VASIU: Domnule doctor, vă rog să amintiți care sunt instituțiile de învățământ pe care le-ați absolvit, până când ați ajuns medic.

ROMAN GABRIEL: Sunt născut în orașul Târnăveni, județul Mureș, studiile preuniversitare le-am facut în orașul Petroșani – din Valea Jiului, apoi am studiat la Facultatea de Medicină Generală I.M.F, din Cluj.

I.V.: În ce unitate medicală și în care localitate ați început activitatea, ca medic ? La Spitalul din Orăștie, când și în ce împrejurări v-ați angajat?

G.R.: În noiembrie 1974 am fost angajat la Spitalul Orășenesc Orăștie, cu locul de muncă în circumscripția Orăștioara de Sus.

În urma concursului unic pe țară, organizat în  București în anul 1980, pentru admiterea în specialitate(rezidențiat), am reușit să aleg  nu numai profilul, dar și locul de pregătire:prestigioasa Clinică de Chirurgie Generală -FUNDENI- condusă de Prof. Dr. Dan Setlacec. Din primul an 1980-1981, lucrând zi de zi alături de Profesor, am avut ocazia să văd și să deprind, de la acest chirurg desăvârşit, pe lângă elemente de tehnică chirurgicală, metoda de gândire clinică, modelele de relaționare cu bolnavul înainte și după intervenția chirurgicală, în diverse ipostaze ale suferinței. Fiind o personalitate complexă, consacrat pe deplin profesiei, în egală măsură exigent și corect, profesorul Setlacec m-a îndrumat nu numai spre o cunoaştere profundă a chirurgiei generale, ci și spre dezvoltarea altor trăsături de caracter necesare chirurgului: voință, curaj conștient în asumarea riscurilor actului operator, seriozitate, perseverență, mod de progres în echipă, etc.

În 1981-1982, la sfatul profesorului Setlacec, am continuat pregătirea teoretică și dezvoltarea abilităților practice, în clinica de chirurgie a Spitalului Caritas, sub bagheta profesorului dr. Dumitru Burlui, apoi în 1982-1983, la Spitalul de Urgență Floreasca, avându-l ca mentor pe    dr. Dumitru Pascu, conferențiar la catedra de Tehnici Chirurgicale.

În toamna anului 1983 am revenit ca medic specialist de chirurgie generală la Spitalul Orăștie, unde am lucrat până în primăvara anului 1994, când s-a scos la concurs postul vacant de medic primar de șef de secție. Am dobândit astfel titlul de medic primar și postul de șef de secție, responsabilitate administrativă încheiată în anul 2012.

Privind retrospective anii activității mele profesionale, în intervalul 1974-2022, pot afirma că am participat activ la metamorfoza serviciului chirurgical local:

             – primii ani, în gărzi, dotare tehnică minimă, fără anestezist, dar sprijinit de colegi seniori buni clinicieni, personal sanitar devotat;

              – după 1983 se contura deja clădirea noului spital;

             – inaugurarea acestuia în 1986, a generat o stare psiho-emoțională special în care medici, ingineri, economiști, factori de răspundere și decizie în unitățile de producție industrială, lucram împreună la ceva de care eram interesați cu toţii: creșterea calității vieții în comunitatea locală;

              – în acest mod, până la sfârșitul anului 1989, se fac unele achiziții pentru dotarea cu aparatură a spitalului

(laborator,cardiologie,sala operaţii,etc.);

 – la începutul anilor 1990 sosește tehnologia modernă: ecograful, și apoi sistemul

de endoscopie digestivă. Primii beneficiari în utilizarea acestora au fost tinerii colegi interniști, care prin seriozitate și probitate profesională, au desfășurat activități de pionierat, în explorare și diagnostic. Pe cale de consecință, a crescut afluxul de pacienți spre serviciul de chirurgie.

I.V.: Ce satisfacții ați trăit în decursul anilor în care ați practicat această profesie?

 G.R.: Pe măsură ce ne apropiam de schimbarea secolului, am asistat la o schimbare de paradigmă în chirurgie. Visul dintotdeauna al chirurgului se îndeplinește; dictonul-incizie mare-chirurg mare, devine incizie mică vizibilitate maximă. Progresul tehnologic, naște echipamente pentru chirurgia minim invazivă  (chirurgia laparoscopică, sau chirurgia de catifea). Principiile chirurgicale au rămas aceleași, doar mijloacele de execuție s-au schimbat.

În 1992, prima echipă exclusiv autohtonă, condusă de prof. dr. Sergiu Duca, efectuează prima colecistectomie laparoscopică din România, în Clinica  Chirurgie III Cluj-Napoca.

Între 1996-2000, am urmat cursuri de instruire în chirurgia laparoscopică. Prin bunăvoința aceluiași grup de prieteni, în paralel, se achiziționează echipamentele și se realizează  printr-un parteneriat public-privat primul serviciu de chirurgie laparoscopică din Județul Hunedoara, la Spitalul Municipal Orăștie.

În iulie 2000, în prezența mentorului meu prof. S. Duca, și a colectivului clinicii, se efectuează primele colecistectomii prin această tehnică.

Modernizarea chirurgiei în spitalul nostru cunoaște o dezvoltare explozivă, prin investițiile din ultimii 4-5 ani, astfel devine primul serviciu chirurgical din județ care aplică ecografia intraoperator, în chirurgia laparoscopică și/sau cea pe abdomen deschis, de asemenea folosește angiografia  și limfografia fluorescentă intraoperator, în chirurgia colo-rectală și a sânului.

Apreciez cu admirație implementarea noilor tehnologii în practica chirurgicală de către tânăra generație care mă urmează. Pregătirea profesională temeinică a acestora, obținută în mediul universitar,le permite abordarea corectă, cu mult succes a patologiei, inclusiv conform rigorilor oncologice.

Bonusul pentru efortul lor și pentru opțiunea de a profesa în  Orăștie  într-un “spital de provincie”, este tocmai dotarea de nivel actual modern.

De subliniat, și nu în ultimul rând, că acest nivel de performanță, nu ar fi putut fi atins în departamentul nostru de chirurgie fără aportul extraordinar al colegelor medici din noul departament de Anestezie-Terapie Intensiva: Dr. Lal Luciana, Dr. Marincoi-Ocolișan Alexandra, Dr. Barbu Simona.

Prezenta rememorare succintă a reperelor de dezvoltare a chirurgiei în Orăștie este și un prilej de recunoștință față de autoritățile locale, care au înțeles că un bun serviciu medical (buni profesioniști plus bună bază materială) asigură oameni mai sănătoși. O sănătate mai bună generează relații interumane mai bune și o dezvoltare armonioasă a societății.

I.V.: Când v-ați pensionat și cu ce vă ocupați acum?

G.R.: 17 septembrie  2022  este  data  la  care  am  încheiat contractul de  colaborare  cu  Spitalul  Municipal  Orăștie, dar nu mă voi pensiona niciodată  din  calitatea  de  medic.

                        Interviu consemnat de Ioan Vasiu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*