default-logo

România, prezentă la FilmFestival Cottbus 2022

În perioada 8-13 noiembrie a.c. se desfășoară la Cottbus, în landul Brandeburg, din Germania, la doar 100 km de capitala Berlin, Festivalul de Film de la Cottbus, unul din cele mai importante festivaluri de film din lume care pun accentul pe filme din Europa de Est.

Ajuns la a 32-a ediție, FilmFestival Cottbus  https://www.filmfestivalcottbus.de/en/ aduce anul acesta în prim-plan însuși filmul românesc. Sub denumirea Spotlight Romania se prezintă în festival atât filme de lungmetraj, cât și filme de scurt metraj, menite să arate diversitatea de genuri care caracterizează cinematografia românească actuală, și totodată să „exploreze” între mediul urban și mediul rural în România zilelor noastre, precum și între trecut și prezent, după cum anunță organizatorii festivalului într-un comunicat oficial de presă. Multe din aceste filme sunt prezentate în premieră, fie premieră internațională, ca de exemplu Swamp City (Bogdan Puslenghea/Ovidiu Zimcea), fie în premieră în Germania: Vulturii din Țaga (Adina Popescu/ Iulian Manuel Gharvas), Imanculat (Monica Stan/ George Chiper-Lillemark), Spioni de ocazie (Oana Giurgiu), R.M.N (Cristian Mungiu), Metronom (Alexandru Belc) ș.a. (v. mai jos lista completă a filmelor românești din festival). De asemenea, Oana Giurgiu este membră în juriul internațional al festivalului alături de alți trei cineaști din Austria, Rusia și Albania, lor revenindu-le responsabiliatatea de a stabili și clasamentul filmelor care intră anul acesta în competiția oficială FFC.

Departamentul de limba română la Universitatea BTU Cottbus-Senftenberg este și el prezent în festival cu un eveniment menit să ofere o platformă de dialog intercultural româno-german. Programul bilingv cu dublă diplomă germană-română https://www.b-tu.de/soziale-arbeit-ba-fh/binationales-studium/deutsch-rumaenischer-studiengang din specializarea Asistență Socială la BTU Cottbus-Senftenberg, o oază de limbă și cultură română în Germania, își prezintă oferta de studiu – cursuri de limbă și cultură română https://www.ploiestii.ro/sprechen-sie-rumanische-warum-nicht/, excursii tematice, workshopuri interculturale, program de tandem lingvistic cu Institutul Goethe https://www.b-tu.de/news/artikel/18861-deutsch-rumaenisches-sprachtandem-programm-in-der-sozialen-arbeit ș.a., precum și parteneriatele și colaborările cu universități și instituții din România. Totodată, cu această ocazie, va fi lansată în Germania cartea recent apărută, 33 (eseuri și articole de corespondență culturală din străinătate, editura Eikon, București 2022), a Dr. Cătălina Ene Onea, profesor de limba și cultura română / interculturalitate la BTU Cottbus-Senftenberg, care analizează numeroase evenimente culturale româno-germane din ultimii ani.  Întâlnirea poartă numele „Rumänisch in Cottbus/ Limba română în Cottbus” https://www.filmfestivalcottbus.de/de/festival/programm2022/rahmenprogramm/program/1228.html și are loc în data de 10 noiembrie 2022, la ora 15.30 (ora Germaniei),  fiind organizată în regim hibrid: în Campusul central al Universității BTU: Informations-, Kommunikations- und Medienzentrum (IKMZ) – Foyer, et 7, Platz der deutschen Einheit 2 și online, prin intermediul platformei Webex (detalii de acces pe afis).

Colaborarea dintre Universitatea BTU și Festivalul de Film Cottbus a început anul acesta încă în data de 10 iunie, când cele două instituții au invitat la conferința online „Scurtă istorie a filmului românesc/ A Short History of the Romanian Moving Pictures” https://berlin.mae.ro/local-news/1510 a îndrăgitei Irina-Margareta Nistor, critic și interpret de film din Romania, un eveniment desfășurat sub patronajul Ambasadei României la Berlin, respectiv cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” și al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și care s-a bucurat de o rezonanță foarte bună la publicul din Germania. Echipa de limba română de la Universitatea BTU îi mulțmește pe acestă cale încă o dată doamnei Irina-Margareta Nistor pentru frumoasa colaborare, și își exprimă regretul că nu vor fi împreună și personal la Cottbus, pe durata festivalului.

Festivalul de Film de la Cottbus 2022 începe oficial marți, 8 noiembrie, ora 20, cu ceremonia de deschidere din sala mare a Teatrului de Stat (Staatstheater), urmând ca ceremonia de închidere și totodată gala de decernare a premiilor să aibă loc sâmbătă, 12 noiembrie, la Stadthalle Cottbus.

Cătălina Ene Onea / UZPR Prahova

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*