default-logo

Ziariști pe urmele Misiunii Militare Franceze în Moldova

Comuna Mănăstirea Cașin și alte localități din județul Bacău și din întreaga Moldovă au fost vizitate de jurnalistul francez Jean-Christian Tirat și de ziarista Ruxandra Lucia Dumitrescu, director executiv la Obiectiv Gorj Magazin. Oaspeții – informează președintele subfilialei Cultul Eroilor Bacău din Mănăstirea Cașin, Cătălin Gabriel Dima – au reconstituit traseul românesc al Misiunii Militare Franceze în Primul Război Mondial, condusă de celebrul general Henri Mathias Berthelot și au ajuns și la Iași, la Udești (Suceava) și la București, la Muzeul Militar Național.

Jean-Christian Tirat este corespondentul pentru Franța al Raid & 120 Hours of the Carpathians, EnduRoMania, care între 1991 și 2001 a deschis România pentru enduro. Astfel, ziaristul francez a parcurs și pe la noi cu bicicleta trasee în fostele teatre de război. Cei doi oaspeți au ajuns la Mănăstirea Cașin, au poposit la Oituz, la Fundu Răcăciuni și la Căiuți, dar au ajuns și la Iași și chiar la Udești (Suceava), unde au participat la manifestarea „Arborii recunoștinței” de la Capela Eroii Neamului, unde în luna martie au fost plantați 16 stejari botezați cu numele localităților în care au avut loc eroice lupte în primul Război Mondial, între care și din județul Bacău, și unde recent au fost plantați alți 14 arbori cu numele unor bravilor eroi de război și a personalităților care au contribuit la luptele pentru întregirea neamului românesc și pentru cauza națională a României.

Oaspeții au fost și la o emisiune a postului Radio Iași, invitați de cunoscuta ziaristă Petronela Cotea Mihai, oraș în care au parcurs strada numită „Berthelot” și au vizitat filiala Muzeului Militar.

„Petronela Cotea Mihai – spune Gabriel Dima – le-a sugerat musafirilor francezi să vină să cunoască și locul unde misiunea franceză condusă de generalul Henry Mathias Berthelot a participat și a coordonat armata română și pe frontul de la Mănăstirea Cașin.” Aici s-au întâlnit cu primarul Adriana Enache, cu viceprimarul Gelu Nicolae Zgăvârdici, cu gl. cu patru stele dr. Vasile Jenică Apostol și cu pr. paroh Dan Miloiu, care le-a fost ghid la Biserica monument istoric Mănăstirea Cașin, care găzduiește o piesă unicat în România, strana Reginei Maria.

Oaspeții au vizitat și Biserica Sfântul Simeon Noul Teolog, ctitorită de părintele protopop dr. Ioan Bârgăoanu, care a ținut un discurs în limba franceză. La fel, gl. de armată dr. Vasile Jenică Apostol a ținut un discurs emoționant. Iar la locuința lui Cătălin Dima au văzut documente referitoare la Misiunea Franceză din România.

„Când am plecat din Iași – a scris pe pagina sa Facebooc ziaristul francez -, scopul a fost să merg cu bicicleta mea de munte Cube 140, pe traseele parcurse în 1917 de locotenentul Ludovic Ginesty. În timpul Marelui Război a participat la „Misiunea Berthelot”, care a venit în ajutorul prietenilor români să se confrunte cu agresorii bulgaro-germano-austro-ungari.

Am vrut să găsesc și aerodromul de țară unde a aterizat Philippe de Vergnette de Lamotte, deținător al celei de-a doua victorii aeriene din istorie, a organizat și comandat aviația română în timpul Misiunii Berthelot. Când am plecat din Franța, i-am promis vechiului meu prieten Philippe că voi găsi urma unchiului său, generalul de aviație François de Vergnette de Lamotte. În România, cu gradul de locotenent-colonel, Vernette a fost însărcinat cu organizarea și comandarea Forțelor Aeriene Române în toată Misiunea Berthelot.”

Petru Done

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*