◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

SOMNAMBULISMUL, O FORMĂ DE VIAȚĂ

Somnambulismul apare în a treia fază a somnului care este numită non-REM. În această fază, creierul produce unde delta, care generează un somn profund.

Cei mai mulți somnambuli sunt copiii și adolescenții. La adulți, somnambulismul apare mai rar, pentru că ei au parte de mai puțin somn în faza a treia. Specialiștii și-au aprofundat studiile pe ideea, dacă somnambulismul se moștenește genetic sau nu.

Studiul s-a efectuat pe 1950 de copii, iar rezultatele au relevat că 30% dintre copiii care sufereau de somnambulism aveau un părinte în aceeași situație, iar cei care îi aveau pe ambii erau în procent de 70% dintre subiecți. Concluzia după acest experiment a fost că somnambulismul este o trăsătură de familie și că ar putea fi ereditar.

Un somnambul umblă și se îmbracă în timpul somnului, are o expresie facială imobilă și ochii deschiși. Când se trezesc sunt confuzi și nu își amintesc nimic. Unii sunt chiar agresivi. Din această cauză, trezitul lor trebuie să se realizeze cu precauțiune pentru a se evita crizele de agresivitate sau momentele de panică. Din păcate, nu există tratament pentru a înlătura această stare.

Au fost cazuri în care somnambulii au efectuat activități de care nu și-au amintit niciodată, iar alții chiar au omorât persoane. Este cazul lui Ken Parks care a șofat până la casa socrilor săi unde și-a ștrangulat socrul și înjunghiat soacra. A fost judecat și achitat. Alți somnambuli au comis violuri, jafuri.
Din punct de vedere statistic, la nivel mondial, un copil din zece este predispus la somnambulism, și un adult din 50.

Lucruri interesante despre somnambulism
Perioada din noapte în care are loc actul de somnambulism îți poate spune multe. Cineva care merge în somn la scurt timp după ce a adormit experimentează un stadiu de somn total diferit față de cineva care se comportă la fel mai târziu în noapte. De obicei, somnambulismul se manifestă mai ales după prima jumătate a nopții, pe parcursul celui de-al treilea sau al patrulea stadiu de somn, când persoana se află într-o fază non REM. Dacă fenomenul are loc în faza REM, atunci el nu se mai numește somnambulism, ci o tulburare a somnului REM, în care persoana respectivă se comportă conform viselor avute. În acest caz, trebuie consultat medicul, deoarece poate fi un semn al unei boli neurodegenerative.

Somnambului nu ține minte ce s-a întâmplat cu el. De obicei, cei care experimentează somnambulismul nu pot povesti ce s-a întâmplat cu ei în cursul nopții. În schimb, cei care se plimbă în timpul somnului REM au mai multe șanse să-și amintească cu lux de amănunte ceea ce au visat și pot explica de ce s-au comportat într-un anume fel.
Ochii somnambulului sunt de obicei deschiși. Somnambulii din timpul somnului non REM au de obicei ochii deschiși, chiar dacă privirea pare încețoșată, așa că este greu să-ți dai seama de ceea ce se întâmplă. În schimb, cei care merg în timpul somnului REM, acțiunilor lor făcând parte din visele avute, au ochii închiși.

Nu ar trebui să trezești un somnambul, ci să-l ghidezi. Poate ai auzit că nu este bine să trezești din somn un somnambul. Într-adevăr, așa e. O persoană care se află în această stare este confuză, agitată și are un potențial agresiv mai mare. Așa că cel mai bine este să o ghidezi ușor înapoi în pat, ca să te asiguri că este în siguranță.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *