◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Constantin Șt. Bolintineanu în conștința prezentului

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului „Toamna Culturală Bolintineană” a debutat sâmbătă, 10 octombrie 2020, cu începere de la ora 10.30, cu un eveniment dedicat unei personalităţi fabuloase, boierul-primar Constantin Şt. Bolintineanu (1840-1925), creatorul Bolintinului modern, de la a cărui naştere s-au împlinit 180 de ani. „Ctitor” fără egal în epocă, filantrop şi mecena, activitatea lui Constantin Şt. Bolintineanu în slujba capitalei Bucureşti şi a satului natal, Bolintin Vale, este foarte puţin cunoscută. Scopul manifestării a fost de a înlătura, pe cât se poate, această nedreptate istorică.

Ziua a debutat cu o slujbă de pomenire pentru Constantin Şt. Bolintineanu (1840-1925) şi Dimitrie Bolintineanu (1825-1872) și a continuat cu dezvelirea plăcii comemorative dedicate lui Constantin Şt. Bolintineanu, amplasată pe clădirea Primăriei Bolintinului din Vale. În cadrul acestui moment au vorbit Ionel Constantin (administrator public al orașului Bolintin) și Vasile Grigorescu (redactorul-șef al Revistei Sud). Acesta din urmă a trecut în revistă deosebitele realizări ale vremii, evenimente și edificii care au rămas în picioare până astăzi: „Înființează bâlciul de Sf. Dumitru, ridică monumentul lui Dimitrie Bolintineanu și construiește măreața construcție a școlii vechi. El revine ca primar în vremea răscoalei din 1907, hotărât să schimbe din temelii mentalitățile și să contribuie determinant la bunăstarea bolintinenilor săi. Asta până în 1916, când Bolintinul este ocupat de trupele germane. Înnoiește biserica și clopotnița, precum și școala veche și ridică din temelii căminul cultural, Primăria, Pretura, Jandarmeria, fabrica de conserve, abatorul comunal, școala din Crivina, școala și sfatul sătesc din Suseni și Malul Spart și multe altele. Chiar și după moarte a lucrat în folosul bolintinenilor săi. Și-a lăsat întreaga avere pentru înființarea unui gimnaziu industrial, ceea ce s-a și întâmplat după moartea acestuia.”

Retrași în liniște la Mănăstirea Buna Vestire din Bolintin, în intimitatea unei agape organizată de ACTIB și Revista Sud, în compania unui grup restrâns de prieteni a fost sărbătorit poetul și jurnalistul Nicolae Dan Fruntelată pentru cei 74 de ani împliniți. Despre biografia și activitatea literar-editorială a poetului născut în Bălăcița județului Mehedinți a vorbit în detaliu profesorul, criticul și istoricul Nicolae Scurtu, cu aceeași oratorie cu care și-a cucerit și obișnuit publicul ascultător: „Poetul și-a prezervat familia și în același timp actul creației. Este un poet care îmbină elementele tradiționale de cea mai bună calitate, apare câmpia, grâul, domeniul pâinii, apar imagini deosebit de interesante și, unele dintre ele, o să vă mire, dar apar pentru prima oară în imaginarul poetic românesc. Nicolae Dan Fruntelată, pe lângă faptul că este un poet autentic, total, care a cunoscut foarte bine toate arterele puterii de care s-a ferit întotdeauna cu mare grijă. Asta înseamnă supremă inteligență a unui cărturar care se implică în viața cetății și care lasă ceva cetății. Lasă o operă extrem de interesantă, de variată din punct de vedere tematic și stilistic și care invită la lectură și la meditație. De aceea nimic nu este mai important pentru un scriitor, mai ales în timpul vieții, dar și după aceea decât un singur fapt: atât contemporanii, cât și posteritatea să-i citească opera. Acesta este omagiul suprem adus unui creator și, mai ales, unui creator de limbă, creator de literatură, a unui creator de cultură și de civilizație.”

Însoțit de fiica dumnealui, Ioana Ruxandra Fruntelată – de altfel o colaboratoare valoroasă și apropiată a ACTIB și, mai ales, a revistei Sud – în fața micului auditoriu, autorul a peste 30 de volume publicate până în prezent a mărturisit: „Prin cuvintele pe care le-a spus prietenul meu, scriitorul și profesorul Nicolae Scurtu, prin gestul dumneavoastră, al bolintinenilor, mi-a trecut, într-un fel, dorul de satul meu, care e departe de aici, tocmai în Mehedinți și care nu mi-a făcut niciodată o asemenea onoare și bucurie. Asta apreciez cu atât mai mult pentru că, aici, la Bolintin, aici am găsit – așa cum am și scris cândva – o a doua casă a mea, o casă cu oameni deosebiți, o casă de suflet în care Vasile Grigore, Fane Crudu și toți ceilalți m-au primit cu ușile și cu ferestrele și cu inima deschise. Vă mulțumesc mult pentru clipa asta. Vă făgăduiesc că, ori de câte ori o să am prilejul o să vin la Bolintin, adică o să mă întorc acasă, să-mi găsesc o parte din aceste amintiri. Vă mulțumesc frumos, prieteni!” Vizibil emoționat de toată această atmosferă de la Mănăstirea Bunavestire, creată special pentru domnia sa din partea ACTIB și a revistei Sud, după ce în preajma tortului aniversar a primit urările de bine ale întregii audiențe, poetul Nicolae Dan Fruntelată a mai avut parte de o surpriză. Invitatul de onoare al acestei manifestări, dl. Doru Dinu Glăvan (președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – UZPR) i-a înmânat o distincție frumos înrămată „pentru prodigioasa activitate culturală și jurnalistică”: „Jurnalistul, poetul, scriitorul și omul de cultură Dan Fruntelată, membru important al Uniunii Scriitorilor din România și un membru foarte important al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, azi, la 74 de ani primește distincția Împliniri Scriitoricești pentru prestigioasa activitate literară și jurnalistică și devotamentul față de actul de cultură de-a lungul unei bogate și fructoase cariere.”

Continuarea pe revistasud.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *