◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Vatican. Tendințe reformatoare

Conținutul Căii Sinodale Germane

Vaticanul și-a exprimat „în mod sincer” episcopilor germani „rezervele” sale cu privire la metodologia și conținutul Căii sinodale, deși a fost de acord să „continue ascultarea și dialogul reciproc în următoarele luni”, potrivit unui comunicat comun emis după întâlnire a avut loc pe 18 noiembrie 2022 între reprezentanți ai Curiei Romane și prelații germani aflați în vizită „ad limina”, și fără prezența Papei (Vatican expresses to German bishops its «reservations» about the methodology and content of the Synodal Pathway (msn.com): „S-a convenit să se continue ascultarea și dialogul reciproc în lunile următoare, pentru a contribui la îmbogățirea Căii Sinodale Germane și a Sinodului Universal al Bisericii”, au spus Vaticanul și Conferința Episcopală Germană într-o declarație comună.

Vaticanul recunoaște „urgența” definirii și aprofundării unora dintre „întrebările evidențiate” de Conferința Episcopală Germană, precum, de exemplu, „cele legate de structurile Bisericii” sau „slujirea sacră”; în discursul său introductiv, Președintele Conferinței Episcopale Germane, Georg Baetzing, a trecut în revistă lucrările și propunerile culese de Sinodul Germaniei și a subliniat „spiritul său bazat pe ascultarea Poporului lui Dumnezeu și durerea pentru abuzurile comise de membrii clerului”. Baetzing a prezentat astfel membrilor Curiei Vaticanului problemele abordate în Calea Sinodală Germană, începând din 2019, înainte de convocarea în 2021 de către Papă. la nivel mondial a Sinodului, care este înțeleasă ca un proces în care germani laici și religioși, de asemenea episcopi, au discutat propuneri de schimbare în Biserica Catolică, unele controversate, precum regândirea moralității sexuale asupra homosexualității sau a preoției feminine…

 

Femeile manager

Papa Francisc a declarat că femeile pe care le-a numit la Vatican au dovedit că pot fi manageri mai buni decât bărbații (https://www.descopera.ro/dnews/20214150-papa-francisc-spune-ca-femeile-numite-la-vatican-s-au-dovedit-manageri-mai-buni-decat-barbatii): „Am observat că de fiecare dată când o femeie primește o poziție la Vatican, lucrurile se îmbunătățesc”, a spus papa pe 9 noiembrie 2022 într-o conferință de presă care a avut loc în avionul cu care se întorcea la Roma din călătoria sa de patru zile în Bahrain.

Papa Francisc a menționat-o pe Raffaella Petrini, viceguvernator al Vaticanului: „Lucrurile s-au schimbat în bine”, a spus el, referindu-se la abilitățile de management ale lui Petrini, care a fost numită în 2021. El a citat, de asemenea, impactul celor cinci femei pe care le-a numit într-un department care supraveghează finanțele Vaticanului.

Papa Francisc a condamnat șovinismul masculin, recunoscând că există încă prea mult în întreaga lume. „Femeile sunt un dar. Dumnezeu nu l-a creat pe Om și apoi i-a dat un cățeluș cu care să se joace. El a creat bărbatul și femeia. O societate care nu este capabilă să permită femeilor să aibă roluri mai mari) nu avansează”, a spus suveranul pontif.

 

Noua carte a Papei Francisc

Noua carte a Papei Francisc, intitulată „Vă întreb în numele Domnului. Zece rugăciuni pentru un viitor al speranţei”, a fost lansată pe 18 octombrie 2022 în Italia: în carte, papa Francisc lansează un apel pentru reformarea ONU, care „şi-a arătat limitele” în contextul pandemiei de COVID-19 şi al războiului din Ucraina.

„Când vorbim despre pace şi securitate la nivel mondial, prima organizaţie la care ne gândim este cea a Naţiunilor Unite şi, în special, Consiliul său de securitate. Războiul din Ucraina a evidenţiat încă o dată necesitatea de a face în aşa fel încât actuala structură multilaterală să găsească metode mai agile şi mai eficiente pentru rezolvarea conflictelor”, a declarat papa Francisc. „În Timp de război, este esenţial să afirmăm că avem nevoie de mai mult multilateralism şi de un mai bun multilateralism”, însă ONU, aşa cum funcţionează ea de la înfiinţarea sa, “nu mai răspunde noilor realităţi. ONU a fost creată pentru a da o formă refuzului nostru în faţa ororilor cu care Omenirea s-a confruntat în cele două războaie din secolul al XX-lea. Deşi ameninţarea pe care ele au reprezentat-o este încă vie, lumea de astăzi nu mai este aceeaşi” şi instituţiile internaţionale trebuie să fie “rodul celui mai mare consens posibil”, consideră liderul de la Vatican.

„Necesitatea acestor reforme a devenit mai mult decât evidentă după declanşarea pandemiei, ocazie cu care actualul sistem multilateral şi-a arătat toate limitele. Din felul în care au fost distribuite vaccinurile am avut un exemplu flagrant pentru situaţiile în care, uneori, legea celui mai puternic cântăreşte mai mult decât solidaritatea”, a declarat, cu regret, papa Francisc.

Liderul de la Vatican îndeamnă la „reforme organice, destinate să ajute organizaţiile internaţionale să îşi regăsească vocaţia primordială de a servi interesele familiei umane”. În cartea sa, papa Francisc se consideră, totodată, apărătorul „securităţii integrale”, ce constă în garantarea tuturor drepturilor (alimentar, sanitar, economic şi social) în baza cărora cărora instituţiile internaţionale ar trebui să-şi formuleze toate deciziile.

 

Numirea episcopilor în China

Pe 22 octombrie 2022, Vaticanul şi regimul comunist de la Beijing au prelungit cu doi ani un acord istoric încheiat în 2018 privind problema spinoasă a numirii episcopilor în China, a anunţat Sfântul Scaun (https://www.stiripesurse.ro/vaticanul-a-reinnoit-acordul-istoric-cu-beijingul-privind-numirea-episcopilor-in-china_2618810.html): „Sfântul Scaun şi Republica Populară Chineză, după consultări şi evaluări, au convenit să prelungească cu doi ani acordul provizoriu privind numirea episcopilor, semnat la 22 septembrie 2018” şi reînnoit pentru prima dată în 2020. Acest acord „provizoriu” are drept scop să reunească catolicii scindaţi între Biserica oficială şi cea clandestină, dând în acelaşi timp papei ultimul cuvânt în numirea episcopilor chinezi. De la intrarea în vigoare a acordului au fost numiţi în total şase prelaţi.

Vaticanul „intenţionează să continue dialogul respectuos şi constructiv cu China, pentru implementarea fructuoasă a acordului şi pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor bilaterale, în vederea promovării misiunii Bisericii Catolice şi a bunăstării poporului chinez”, a spus Sfântul Scaun. „Procedura prevăzută de acord a fost atent studiată, ţinând cont de caracteristicile particulare ale istoriei şi societăţii chineze şi de evoluţiile Bisericii din China”, a declarat cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat şi nr 2 al Sfântului Scaun, într-un interviu acordat presei oficiale de la Vatican.

După ruptura dintre China şi Vatican din anii 1950, cei aproximativ 10 milioane de catolici chinezi au fost împărţiţi între o Biserică oficială, controlată de Beijing, şi o Biserică clandestină. În baza acordului anunţat în 2018, papa Francisc a fost de acord să recunoască numirea a şapte episcopi numiţi de guvernul chinez fără acordul său. Potrivit credincioşilor, represiunea împotriva Bisericii clandestine nu s-a redus după apropierea între China şi Vatican, în Timp ce regimul preşedintelui Xi Jinping pare să intensifice monitorizarea tuturor cultelor; în ultimii ani, biserici au fost distruse, cruci îndepărtate de pe turle şi scene ale naşterii lui Isus închise.

 

Scenariul „dramatic și copilăresc”

Papa Francisc i-a îndemnat pe liderii religioși să ajute la readucerea lumii de pe „marginea unei prăpăstii delicate”, pentru a contracara capriciile „copilărești” ale celor puternici de a porni războaie (Papa Francisc a condamnat capriciile „copilărești” ale celor care declanșează războaie (descopera.ro)): vorbind din Insula Bahrain, pe 7 noiembrie 2022, Suveranul Pontif și-a țesut discursul în jurul rolului religiilor în promovarea păcii, a dezarmării și a justiției sociale.

Papa a declarat că, în Timp ce lumea pare să se despartă ca două mări opuse, simpla prezență a liderilor religioși împreună este o dovadă că aceștia „intenționează să navigheze pe aceleași ape, alegând calea întâlnirii mai degrabă decât cea a confruntării. Este un paradox izbitor faptul că, în Timp ce majoritatea populației lumii este unită în fața acelorași dificultăți, suferind de grave crize alimentare, ecologice și pandemice, precum și de o nedreptate globală din ce în ce mai scandaloasă, câțiva puternici ai lumii sunt prinși într-o luptă hotărâtă pentru interese partizane. Se pare că asistăm la un scenariu dramatic și copilăresc în grădina Umanității, în loc să cultivăm ceea ce ne înconjoară, ne jucăm cu focul, rachetele și bombele, arme care aduc durere și moarte, acoperind casa noastră comună cu cenușă și ură”. Papa a cerut, de asemenea, să se pună capăt războiului Rusiei „pentru a cruța viețile inocenților care nu au nici un amestec în această tragedie violentă”.

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *