default-logo

Revista „RELIEF” – o tribună de promovare a culturii și literaturii arădene

A reapărut, într-o serie nouă, revista literar-artistică „RELIEF”

       La sfârșitul anului 2020, a reapărut în spațiul cultural și literar-artistic din Arad și din vestul Transilvaniei revista „RELIEF”. Amintim că revista „RELIEF” a apărut în anul 1992, fondată de publicistul și scriitorul Emil Șimăndan, fiind, alături de revista „ARCA”, singurele reviste postdecembriste arădene prezentate în prestigiosul volum Dicționarul presei literare românești 1790 – 2000 de I. Hangiu (Ed. Institutului Cultural Român, București, 2004, p.532-533). Din motive financiare, revista a avut o viață doar de un deceniu (1992 – 2001), timp în care au apărut 31 de numere, format tabloid, în 24 de pagini. Revista, aflată sub patronajul Fundației Culturale „Ioan Slavici” din Arad, în cele 31 de numere apărute a publicat sute de creații literar-artistice, de eseuri, de critică literară și dramatică, studii și interviuri cu numeroase personalități ale artei și culturii locale și naționale, „înscriindu-se –  cum precizează I. Hangiu în Dicționarul amintit mai sus – ca o publicație apreciată și căutată de cititori în vestul Transilvaniei, dar și în alte centre culturale ale țării, inclusiv în Capitală”.

       Noua serie a revistei „RELIEF” – coordonată de același director-fondator, publicistul și scriitorul  Emil Șimăndan, și de tânăra profesoară, în calitate de redactor-șef, Geanina Iovănescu, o talentată publicistă și poetă – continuă să transpusă în paginile sale idealul Fundației Culturale „Ioan Slavici” din Arad, care este, în principiu, antrenarea oamenilor de cultură, artă, literatură, știință, învățământ și din presă în realizarea și valorificarea creației literar-artistice, istorice, științifice locale arădene, transilvănene și naționale, precum și stimularea colaborării interetnice și internaționale. În mod concret, aceste aserțiuni se doresc a fi materializate și  în coloanele noii serii a revistei „RELIEF” întocmai cum se subliniază în Editorialul primului număr, semnat de redactorul-șef:  „Proiectele acestei reviste sunt solide și vizează promovarea actelor artistice și a articolelor cu un impact puternic asupa cititorului, valorizând nume cu rezonanță națională și locală (…) atingând toate sferele culturale și promovând atât tinere talente, cât și elite ale spațiului cultural local și național”. 

       Primul număr se deschide cu un Editorial semnat de redactorul-șef Geanina Iovănescu, urmat de aticole, eseuri și interviuri  dedicate marilor noastre valori literare naționale și arădene: Mihai Eminescu, Publius Ovidius Naso (creația tomisiană), Ioan Slavici, Lucian Blaga, Aron Cotruș, Ștefan Aug. Doinaș, Ioan Alexandru, Al. Florin Țene, Mircea Micu, Lucian Emandiscriitori intrați  în patrimoniul literaturii naționale sau arădene – materiale apărute sub semnătura unor  profesori universitari și publiciști importanți, precum Ioan Biriș, Alexandru Ruja, Deliu Petroi, Emil Șimăndan, Geanina Iovănescu, Camelia Chifor și Nicoleta Știop. 

         Remarcăm grupajele consistente de versuri aparținând poeților Lucian Emandi, Geanina Iovănescu și Beke Sandor (în traducerea Regeczi Sabina Perle) ori recenzii la aparițiile editoriale ale unor poeți și autori bineunoscuți, precum George Lână, Horia Medeleanu, George Daragiu, Voichița Tulcan Macovei, Vladimir Belity, Lucian Emandi, Geanina Iovănescu și Emil Șimăndan.

        Un capitol distinct este cel dedicat Aradului ca platou de filmare la ecranizarea nuvelei „Pădureanca” de Ioan Slavici, după un scenariu de Augustin Buzura. În acest context, amintim interviurile interesante acordate de regizorul filmului, Nicolae Mărgineanu, de  actorii Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Manuela Hărăbor, cu numeroase imagini imortalizate de artistul fotograf Virgiliu Jireghie, luate direct pe platoul de filmare de la Arad. De asemenea, este prezentat filmul postdecembrist „Undeva, în est”, realizat de același regizor Nicolae Mărgineanu, avându-l printre interpreții principali  pe actorul arădean Valentin Voicilă, care a dat viață unui personaj greu și complex de interpretat. 

      Mișcarea teatrală arădeană este prezentă în revistă printr-un interviu cu fostul director al Teatruui Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Ovidiu Cornea, și printr-un eseu critic, aparținând  publicistei  Adriana Barbu, care prezintă situația deplorabilă în care se află clădirea Teatrului Vechi din Arad. 

      O rubrică, de asemenea, foarte interesantă este cea a profilurilor unor personalități arădene, în care sunt prezentați acad. Atanasie Marin Marienescu, născut în orașul Lipova,  și fruntașul mișcării naționale a românilor dn Arad, Mircea V. Stănescu (de Dumitru Mihăilescu). Rubrica continuă prin prezentarea unor personalități feminine,  binecunoscute prin rolul pe care-l au în spațiul  cultural și publicistic actual arădean,  cum sunt doamnele: Adriana Barbu, Gabriela Groza, Flarea Cândea și Ponta Pete Eugenia. 

     Evident, nu putem prezenta în mod exhaustiv întregul conținut, foarte bogat, al celor 112 pagini pe care le are primul număr al noii serii „RELIEF”. Totuși, nu putem să nu ne referim și la grupajul deosebit de consistent al tinerilor membri ai Cercului Literar RELIEF  (coordonat de redactorul-șef Geanina Iovănescu), prezenți ca debutanți ori ca și autori în devenire în paginile revistei. Iată numele celor mai tineri creatori: Iasmina Cristina Nicola, Alexia Maria Staniș, Monica Pop, Paula Patricia Pantea, Andrei Barna, Darius Alexandru Ciocîrlan, Cătălina Trandafir, Adelina Maria Homenco, Dacina Maria Neciu, Karina Rus Mițco și Cristina Zaha, cu toții tineri foarte talentați, adevărate speranțe ale literarurii noastre de mâine.

       În ultimele rubrici ale publicației, se prezintă Fundația Culturală „Ioan Slavici” din Arad, sub egida căreia apare revista literar-artistică „RELIEF”, și se face o cuprinzătoare Revistă a presei literare arădene în care sunt prezentate ultimele numere din: ARCA, GUTENBERG, STINDARD ȘI ATENEU.

      Noua serie a revistei „RELIEF”, realizată de două persoane, de directorul-fondator Emil Șimăndan și de redactorul-șef Geanina Iovănescu – cu spijinul fotoreporterilor Virgiliu Jireghie, Vasile Sărăndan și Florin Hornoiu – se anunță ca o revistă valoroasă și echilibrată în spațiul multicultural arădean, diversitatea și calitatea colaboratorilor, consistența textelor publicate, dau o notă originală și forță acestei noi publicații literar artistice, care apare sub patronajul marelui clasic al literaturii române, Ioan Slavici, și a poetului Ioan Alexandru, care a reprezentat Aradul,  între anii 1992 – 1996, ca senator, în Parlamentul României. 

Reporter 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*