default-logo

Enigmaticele sculpturi miniaturale din lemn realizate în sec. al XVI-lea

Enigmatice sculpturi miniaturale din lemn realizate în sec. al XVI-lea, au fost studiate cu ajutorul razelor X.

Ce au descoperit specialiștii?
In lume mai există circa 135 de sculpturi religioase miniaturale, dintre cele realizate cu secole în urmă în Țările de Jos din lemn de cimișir. Cimișirul (Buxus sempervirens), un arbust des întâlnit prin parcurile din Europa, furnizează unul dintre tipurile de lemn cele mai potrivite ptr. sculptură. Sculpturile miniaturale în lemn auriu de cimișir i-au pus în încurcătură pe oamenii de știință. Nu demult, cercetătorii au demarat un studiu asupra câtorva dintre acestea.
Se crede că aceste sculpturi de mici dimensiuni ar fi fost realizate, toate, într-un interval f. scurt de timp, adică între anul 1500 și anul 1530, fie în Olanda, fie în Flandra. Odată cu creșterea rolului și a influenței burgheziei în Europa sec. XVI a avut loc, ptr. scurtă vreme, o creștere a cererii ptr. produsele de înaltă calitate cu caracter religios, dintre care făceau parte și aceste extraordinare miniaturi sculptate. Însă, influența Reformei Protestante (inițiată de către Martin Luther) a început să se resimtă. Multe dintre accesoriile religioase, printre care și sculpturile miniaturale realizate în lemn de cimișir, nu s-au mai bucurat de o prea mare căutare. Intervalul scurt în care s-a practicat acest migălos meșteșug în regiunile amintite, prin care bucățile de lemn erau preschimbate în opere de artă de o extraordinară finețe, explică numărul redus al acestor piese.
De curând, oamenii de știință au folosit razele X și softuri avansate de analiză 3D, ptr. examinarea lor, fiind uimiți să constate cât de complexe sunt, în alcătuirea lor, aceste „altare în miniatură”. Straturile interioare sunt unite între ele astfel încât, zonele de legătură pot fi analizate doar cu ajutorul unor microscoape moderne sau a dispozitivelor de scanare care folosesc razele X, ptr. obținerea imaginilor. S-a constatat că piesele încorporează cuie (ținte) minuscule. Dat fiind că micile sculpturi sunt decorate cu aur și alte substanțe care îngreunează chiar și examinarea cu raze X, procesele complicate prin care au fost produse rămân enigmatice.

 cunoastelumea.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.