◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Celebra soprană Angela Gheorghiu celebrează 30 de ani de la debutul internaţional la Royal Opera House

Opera Regală din Londra, una dintre cele mai prestigioase scene lirice ale lumii, sărbătoreşte 30 de ani de la debutul celei mai faimoase soprane românce, Angela Gheorghiu, cu o serie de cinci spectacole cu „Tosca”, într-o producţie creată special pentru ea, în 2006.

În cele trei decenii de colaborare artistică cu opera londoneză, Angela Gheorghiu a cântat 15 roluri în peste 150 de spectacole şi a debutat în mai multe producţii create special pentru ea.

Angela Gheorghiu reia rolul titular în „Tosca” la Londra, în 5 spectacole sold-out, pe 8, 11, 15, 19 şi 22 februarie 2022.

Producţia lui Jonathan Kent, care a debutat cu ea, cu un succes răsunător, a înlocuit atunci o alta, creată pentru Maria Callas, în 1964, fiind astfel prima producţie nouă din Londra, după 42 de ani. Pe scena londoneză, Angela Gheorghiu a reluat rolul Floriei Tosca în 2009, în 2011 (când spectacolul alături de Jonas Kaufmann şi Bryn Terfel a fost înregistrat pe DVD), în 2016, 2018 şi 2019.

Luna aceasta, ea îi va avea alături pe scenă pe tenorul român Ştefan Pop (Mario Cavaradossi) şi pe baritonul german Michael Volle (Scarpia), soprana fiind recunoscută pentru sprijinul constant şi activ pe care l-a acordat şi îl acordă artiştilor români timp de decenii, invitându-i alături de ea pe cele mai prestigioase scene de operă şi de concert din întreaga lume.

Angela Gheorghiu a debutat la Royal Opera House Covent Garden în 1992, cu două roluri – Mimì („La bohème”) şi Zerlina („Don Giovanni”). Succesul de la debut a transformat-o într-o prezenţă constantă pe această scenă, cu peste 150 de spectacole, performanţă atinsă de foarte puţini solişti de operă în istorie şi un record în rândul artiştilor lirici de top ai ultimelor trei decenii.

De-a lungul timpului, Angela Gheorghiu a interpretat 15 roluri pe scena operei londoneze şi a apărut în 8 concerte de gală, printre care Gala de redeschidere a Royal Opera House (decembrie 1999) şi Our Extraordinary World Gala, concert realizat cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a (octombrie 2012). Este singurul artist liric din generaţia sa căreia i-a fost acordată onoarea de a avea un concert exclusiv pe scena Royal Opera House – Angela Gheorghiu: Live from Covent Garden – concert difuzat de BBC şi înregistrat pe CD şi DVD.

În 1994, Angela Gheorghiu a primit aprecieri în întreaga lume la debutul său în rolul Violetta Valéry, într-o nouă producţie La traviata de Verdi, în regia lui Richard Eyre. Succesul ei în rol, sub bagheta directorul muzical al Operei Regale de atunci, Georg Solti, a făcut ca BBC să îşi elibereze programul obişnuit şi să transmită un spectacol în direct de la Royal Opera House, fiind prima şi ultima dată în istoria televiziunii şi a operei când acest lucru s-a întâmplat.

Producţia lui Jonathan Kent cu „Tosca” şi a lui Richard Eyre cu „La Traviata” nu sunt singurele create în jurul Angelei Gheorghiu. Soprana este, de asemenea, prima din istorie care a interpretat rolul Magdei de Civry în „La rondine” pe scena Operei Regale din Londra, într-o producţie creată pentru ea în 2002 şi reluată cu succes în 2004 şi 2013. O altă producţie care debutează cu Angela Gheorghiu pe scena operei regale din Londra a fost „Faust”, în 2004, reluată apoi în 2006 şi 2011. În 2010, a impresionat întreaga lume cu debutul în Adriana Lecouvreur, într-o producţie a lui David McVicar, creată, de asemenea, pentru ea – primul spectacol de la ROH Londra cu această operă din 1906 încoace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *