default-logo

Tratatul de la Maastricht – 30 de ani de integrare europeană

Tratatul privind Uniunea Europeană, semnat la Maastricht la 7 februarie 1992, a reprezentat un pas important înainte pentru integrarea europeană. Prin introducerea cetățeniei UE, extinderea competențelor Parlamentului European și preconizarea monedei unice europene, a democratizat Uniunea și a pregătit-o pentru valurile de extindere din 1995, 2004, 2007 și 2013.

Cea de-a 30-a aniversare a Tratatului de la Maastricht este o reamintire a succeselor integrării europene și a necesității de a avansa UE, scriu senatorul irlandez Timmy Dooley și europarlamentarul Ilhan Kyuchyuk. Tratatul a recunoscut, de asemenea, partidele politice europene ca entități care „contribuie la formarea conștientizării europene și la exprimarea voinței politice a cetățenilor Uniunii”. Această declarație îndrăzneață a permis crearea unui spațiu politic și civic european, care rămâne crucial pentru consolidarea obiectivelor și identității comune ale cetățenilor europeni.

Cea de-a 30-a aniversare a Tratatului de la Maastricht este un moment pentru a reflecta asupra provocărilor actuale și a direcției viitoare a integrării europene. Acesta din urmă trebuie abordat în strânsă relație cu cetățenii europeni.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*