◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Moscow Times. Toți jurnaliștii care lucrează în media naționale ruse sunt monitorizați

Jurnaliștii ruși care și-au părăsit slujba în presa de stat au discutat cu The Moscow Times despre decizia lor. Majoritatea spun că au făcut-o ca un protest împotriva invaziei Ucrainei sau de teamă că vor fi trimiși în zona de război pentru a relata. Opt jurnaliști care lucrează la televiziunea națională și la presa scrisă au vorbit anonim cu publicația din Moscova. În timp ce unul dintre ei a spus că șefii l-au avertizat din timp cu privire la invazia Ucrainei, pentru ceilalți a fost un șoc.

„Cu o zi înainte să se întâmple, ne-au spus aproape direct că va fi război. Suntem obișnuiți să fim în zone de război, plus că noi călătorim întotdeauna cu armata, așa că este relativ sigur. Dar de data aceasta a fost îngrozitor”, a declarat un jurnalist de la postul de televiziune „Zvezda” (canalul forțelor armate ruse) pentru The Moscow Times. Corespondentul militar a spus că el și majoritatea colegilor săi l-au sprijinit pe Putin „în politica externă”. Dar acum, că au văzut ce se întâmplă, au început să„ rupă rândurile”.

Un jurnalist de la compania rusă de televiziune și radiodifuziune care difuzează Channel Two a spus că reporterii au înființat o cameră de chat privată pentru a discuta despre ceea ce se întâmplă și despre șansele ca echipele de filmare să fie trimise în Ucraina.

Reporterii de la Channel One din Moscova și corespondenții străini ruși care nu sunt de acord cu poziția oficială vorbesc în spații private de chat online.

Jurnaliștii intervievați de publicația moscovită au declarat că mulți dintre colegii lor din presa de stat suferă de depresie. La ziarul Izvestia, o jurnalistă foarte tulburată a spus că s-a născut în Ucraina şi este categoric împotriva ostilităţilor: „Verific în mod constant relatările. Am rude și prieteni acolo. Mi-e frică pentru ei”

Multe companii de stat au început recent să urmărească postările angajaților lor pe rețelele de socializare, dar, de la invadarea Ucrainei, toți jurnaliștii care lucrează în media naționale sunt monitorizați. „Există o persoană care ne verifică postările. Ne spune asistenților șefului direcției de programe de știri, apoi începem să primim apeluri de la etaj, care ne cer să dăm jos postările”, spune un jurnalist de la Channel One. Pe de altă parte, jurnaliștilor li s-au atribuit subiecte pe care trebuiau să le abordeze sau să le elimine – la Channel One și Channel Two jurnaliștilor li s-a cerut să retragă articolele despre refugiații din Ucraina.

Unii jurnliști au poziții mult mai tranșante. „ NU RĂZBOIULUI!”, a postat pe contu personal de Instagram Ivan Urgant, gazda unui talk show de noapte foarte popular pe Channel One. El nu a mai fost difuzat de atunci, deși Larisa Krymova, secretarul de presă al canalului, spune că jurnalistul încă face parte din Channel One.

Jurnalista din Sankt Petersburg Anna Zaslavskaya, care a lucrat la programul politic Inter-Vision, a părăsit postul de televiziune 78, din cauza poziției sale referitoare la invadarea Ucrainei.

Yelena Chernenko, o cunoscută jurnalistă la ziarul Kommersant, a fost eliminată din grupul de presă acreditat la Ministerul Afacerilor Externe, după ce a semnat o scrisoare deschisă prin care cerea încetarea ostilităților împotriva Ucrainei – Chernenko lucrase în acel grup de presă timp de 11 ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *