◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Propaganda rusă încearcă (degeaba) să-i stârnească pe polonezi împotriva refugiaților ucraineni

Șeful poliției din Przemyśl, orașul polonez în care sosesc refugiații ucraineni cu trenul, a declarat pentru EURACTIV că informațiile despre știri false pe rețelele sociale din Polonia au crescut, sugerând că „migranții comit crime”. El a dat de înțeles că rușii încearcă să întoarcă populația locală împotriva refugiaților ucraineni, deși, în realitate, polonezii au arătat o solidaritate semnificativă.

EURACTIV a vorbit cu un cetățean ucrainean care a evadat din război și a fugit în Polonia. Iryna a descris în detaliu modul în care rușii încearcă să provoace panică în societate, de exemplu, cu știri false despre bebelușii care mor de foame în adăposturi. Pe de altă parte, agenția de presă OKO a raportat un incident în care naționaliștii polonezi au atacat un grup de refugiați care trecuseră granița. Poliția poloneză a emis un avertisment în urma incidentului, că grupurile legate de extrema-dreapta răspândesc deja informații false despre presupusele infracțiuni comise de refugiații care fug de războiul din Ucraina.

Voluntarii au confirmat pentru EURACTIV că acesta a fost un incident de izolat. Până acum, toți refugiații au fost tratați bine de autoritățile poloneze și de populația din oraș, cu o dorință copleșitoare de a oferi sprijin practic.

Inspectorul de poliție polonez Mariusz Ciarka susține că „există informații false pe rețelele de socializare că ar fi avut loc infracțiuni grave în Przemyśl și în județele de graniță, dar populația orașului nu s-a grăbit să creadă astfel de afirmații. Noi – poliția poloneză, guvernul și toată Europa – trebuie să luptăm cu dezinformarea și știrile false care par legate de această problemă și ar putea provoca o escaladare a anumitor comportamente”.

EURACTIV notează că acest fenomen se alimentează dintr-o narațiune mai amplă, pe care propaganda rusă o folosește împotriva Poloniei, țară care a cerut cele mai dure sancțiuni ale blocului comunitar împotriva Moscovei, pentru a-i eticheta pe polonezi drept rasiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *