default-logo

Venus din Milo, 200 de ani de la descoperire

Se împlinesc astăzi 200 de ani (8 aprilie 1820) de când, în Insula Milos din Marea Egee, a fost descoperită o sculptură antică a Afroditei, cunoscută astăzi ca celebra statuie grecească Venus din Milo. Conform unei inscripții de pe soclul inițial, sculptura ar fi dispărut misterios şi ar fi fost sculptată de „Alexandros, fiul lui Menides, cetățean al Antiohiei din Maeander …” (cca 130–100 î. Hr.). Marmură, 203 cm înălțime.

Povestea descoperirii sculpturii începe când un ofițer francez, Oliver Voutier şi un fermier local, Yorgos Kentrotas, au observat pe locul unui vechi teatru de pe insula Milos o bucată de piatră, a cărei frumuseţe i-a atras imediat atenţia lui Voutier. Acesta l-a plătit pe fermier să sape mai adânc pentru a extrage întregul obiect. În anul 1821, sculptura i-a fost prezentată regelui Ludovic al XVIII-lea care s-a oferit să o aşeze la Muzeul Luvru din Paris, unde a rămas până în zilele noastre.

Venus din Milo este una dintre cele mai celebre sculpturi ale Greciei antice şi una dintre cele mai cunoscute monumente vechi din întreaga lume.

leviathan.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*