◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Mișcările sindicale, în reviriment spectaculos

După ce ani la rând mișcările sindicale au intrat într-un declin accentuat, întrucât lucrătorii nu au mai avut nevoie de intermediere în negocierile cu patronii, noile crize majore mondiale au generat o tendință în creștere pe ambele maluri ale Atlanticului – revirimentul mișcărilor sindicale.
În SUA și Marea Britanie, sindicalismul și activismul muncitorilor au cunoscut o renaștere în ultimii doi ani, deoarece reducerile de locuri de muncă cauzate de blocajele cauzate de coronavirus i-au făcut pe oameni mai conștienți de insecuritatea angajării lor, scrie BBC. Numărul de membri ai sindicatelor din Marea Britanie a crescut cu 118.000, până la 6,6 milioane în 2020, al patrulea an consecutiv de evoluție. Unul dintre cele mai mari sindicate, Unite, a anunțat că „zeci de mii de membri s-au alăturat, pentru că sunt foarte speriați de riscul concedierii”. În SUA, procentul lucrătorilor americani care aparțin unui sindicat a crescut la 10,8% în 2020. Acest lucru s-a datorat faptului că „disproporționat” mai mult personal nesindicat și-a pierdut locul de muncă în timpul pandemiei, potrivit Departamentul Muncii al SUA.
În timp ce nivelul general de membri ai sindicatelor din SUA a rămas constant, procentul a crescut în rândul lucrătorilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani.
Asheem Singh, economist senior la Societatea Regală de Arte din Londra, menționează munca la domiciliu drept unul dintre motivele pentru care s-a alăturat pentru prima dată la un sindicat, în timpul pandemiei: „Aderarea la uniunea sindicală mi-a dat un sentiment de control. Aceasta este o epocă de aur pentru sindicate. Există o furtună perfectă de toleranță redusă la practicile nefaste la locul de muncă, întreruperea canalelor tradiționale de comunicare, deoarece oamenii lucrează într-un mod mai hybrid, și o concentrare sporită pe sănătatea mintală și bunăstare”.
Cu toate acestea, deși mulți salută interesul sporit față de sindicate, rămâne un fenomen ostilitatea față de acestea din partea unor companii – în special în SUA – care nu doresc să fie nevoite să negocieze cu ei în privința salariului și a condițiilor de personal. După cum a relatat BBC, atât Starbucks, cât și Amazon, de pildă, s-au luptat pentru a preveni sindicalizarea. Alți critici ai sindicatelor se întreabă cât de eficiente sunt acestea în salvarea locurilor de muncă. Pe de altă parte, însă, numeni nu îndrăznește să conteste fățiș dreptul sindicatelor de a exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *