default-logo

Pe 14 mai 2021 se sărbătoresc 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu

Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu organizează intre 14 – 22 mai o serie de evenimente științifice si culturale

Intre 14 si 22 mai, Romania celebrează 40 de ani de la primul zbor al unui roman in spațiul cosmic, dr. ing. Dumitru Prunariu, printr-o serie de evenimente științifice si culturale organizate prin intermediul Fundației Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu. Evenimentele vor avea loc atât fizic, in București, Brașov si Timișoara cat si online, pe canalele de social media ale Fundatiei si ale partenerilor.

14 Mai 1981 – un reper important al istoriei contemporane a României

La începutul anilor ’80, Romania era pe deplin pregătită sa urmeze tradiția înaintașilor si sa facă fata cu brio cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși o tara mica, răsăriteana, educația tehnica si dezvoltarea științifică erau la standarde înalte, iar colaborările internaționale au favorizat aderarea la un acord internațional prin care pentru prima data in istorie un roman ajungea in spațiul cosmic.

Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu isi propune si depune toate eforturile sa reînvie si sa continue aceasta tradiție printr-o suita de evenimente atat stiintifice cat si culturale. In cadrul acestora, personalități internationale si astronauti din SUA, Rusia, Japonia si tari europene vor transmite mesaje aniversare, inclusiv de la bordul Statiei Spatiale Internationale. Printre invitati, pe langa cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, vor fi si Ioan-Aurel Pop – Presedintele Academiei Romane si Marius-Ioan Piso – Presedintele Agentiei Spatiale Romane. 

Agenda evenimentelor:

14 mai, 14:00 – Eveniment stiintific la sediul ROSA – Romanian Space Agency

14 mai, 18:30 – Difuzare emisiune aniversara la TVR1, TVR International si TVR+

15 mai, 10:00 – Inaugurarea expozitiei aniversare la Muzeul Militar National

17 mai, 11:00 – Eveniment in Aula Universitatii Transilvania din Brasov

17 mai, seara – Eveniment stiintifico-educativ organizat la Palatul Cotroceni cu participarea Presedintelui Romaniei

18 mai – Conferinta cu reprezentanti ai corpului diplomatic la sediul MAE, Sala Gafencu, si receptie pe baza de invitatii la Clubul Diplomatic, oferita de MAE cu ocazia evenimentului

19 mai, 11:00 – Eveniment in Aula Universitatii de Vest – Timisoara 

22 mai, 17:00 – Eveniment cultural la Casa Artelor Dinu Lipatti

 

Cu ocazia aniversarii Romfilatelia a emis o emisiune filatelica speciala si Monetaria Statului a emis o medalie aniversara si insigne dedicate evenimentului.

Parteneri: Adrem, Terra Signa, Gauss, Asus, Transfond, Aqua Carpatica, Dyomedica CND.

Eveniment organizat cu sprijinul: Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Asociatiei Victor Babes 172 din Cluj-Napoca, Asociatiei pentru Turism, Rotary Club Bucuresti, Emblematic Romania.

Partener de mobilitate: Auto Cobalcescu.

Parteneri media: TVR, AGERPRES, Adevarul, Historia, National Geographic, Stiinta si Tehnica, Spotmedia.

Despre Fundatia Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu

Stiinta trebuie sa fie accesibila tuturor, iar educatia intr-o maniera riguroasa dar creativa, trebuie sa fie cheia de bolta a intreprinderilor viitoare.

Fundatia Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu incearca sa apropie tinerii nu numai de stiintele spatiale, ci incearca sa ii apropie si sa ii ajute sa faca pasi importanti spre realizarea visurilor lor.

Inspiram generatii, le insuflam curajul de a porni catre necunoscut, dragostea pentru cunoastere si bucuria descoperirilor.

 

M.C.D.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*