default-logo

8 iunie 2020. Ce înseamnă Lunea Rusaliilor sau Lunea Sfântului Duh

Luni 8 iunie 2020 este zi liberă pentru angajați. Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi 8 iunie, una dintre cele ai vechi sărbători din Biserica ortodoxă. Ce se sărbătorește luni, a doua zi de Rusalii, când toți creștinii trebuie să respecte multe reguli?

Ce înseamnă Lunea Rusaliilor sau Lunea Sfântului Duh

În calendarele românești, această zi este trecută ca Sărbătoarea Sfintei Treimi. Biserica Ortodoxă, sărbătorește în a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, a treia persoană a Sfintei Treimi precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii:

„Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu.”  potrivit site-ului crestinortodox.ro.

Sărbătorirea Sfintei Treimi

Această denumire a fost dată sub influență catolică, la care, Sfânta Treime este sărbătorită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită, ca în Penticostar, Lunea Sfântului Duh.

La sinodul II ecumenic, ținut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie, care afirma că Sfântul Duh este o „creatură”. Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl și „este împreună cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit”.

Icoană cu Duhul Sfânt.
Calendar Ortodox, 8 iunie 2020. Ce înseamnă Lunea Rusaliilor sau Lunea Sfântului Duh.
Rugăciune către Duhul Sfânt

Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!

playtech.ro

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.