◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Armata Germaniei primește o „infuzie” de 100 miliarde de euro

După negocieri aprinse, proiectul de 100 de miliarde euro pentru finanțarea armatei germane are cale liberă. Coaliția de guvernare (SPD/Verzi/FDP) a convenit cu Uniunea CDU/CSU să modifice Legea fundamental în acest sens.
Potrivit postului de radio german Deutschlandfunk, ministrul de Externe, Annalena Baerbock, a spus că acordul la care s-a ajuns este un „compromis bun”.
În declarația sa guvernamentală, la trei zile de la atacul rusesc asupra Ucrainei, cancelarul Scholz spunea: „Bugetul federal pentru 2022 va oferi acestui fond special o sumă unică, de 100 de miliarde de euro. Vom folosi fondurile pentru investițiile necesare și pentru proiecte de armament. De acum înainte, vom investi anual mai mult de două procente din produsul intern brut în apărarea noastră”.
Ținta de două procente din PIB alocate apărării, cerută de NATO, va fi atinsă „în medie, pe mai mulți ani”. Conform acordului, însă, procentul nu ar urma să fie respectat exact în fiecare an.
Ministerul german al Apărării a majorat deja bugetul pentru anul curent cu peste șapte procente, până la 50,3 miliarde de euro. Raportat la dezvoltarea economic a țării, ar mai lipsi aproape 20 de miliarde pentru a atinge ținta de 2% din PIB.
Pe lista de achiziții viitoare figurează noi avioane de luptă F-35, noi tancuri, alte arme și drone grele, de ultimă generație, precum și sistemul Pegasus pentru recunoaștere și apărare aeriană completă, în valoare de câteva miliarde de euro. Un alt subiect major este protecția împotriva atacurilor cibernetice, ca și dotarea soldaților cu echipamente complete.
Reforma decisivă este modernizarea sistemului de achiziții al Bundeswehr. Odată cu adoptarea legii de înființare a fondului special, va trebui decis și un plan economic, cu proiecte specifice de achiziții, agreat de Uniune și de coaliția guvernamentală.
Implementarea reformei va fi monitorizată de un organism consultativ al Comitetului pentru buget al Bundestagului german.
Decizia Cabinetului de a înființa fondul special nu a numit în mod specific Bundeswehr drept beneficiar, ci se referă la „consolidarea capacităților de alianță și apărare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *