◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Restricții în creștere pentru libertatea presei în zona Pacific

Recenta vizită a ministrului chinez de Externe, Wang Yi, în Pacific a dus la restricții puternice la conferințe de presă și acces la media, evidențiind amenințarea tot mai mare la adresa jurnalismului din regiune. Practic, reporterii au fost excluși în timpul vizitei, jurnaliștii neputând să pună întrebări, potrivit abc.net.au.
Pentru Peter Greste, directorul Alianței pentru Libertatea Jurnaliştilor și profesor de jurnalism, ceea ce s-a întâmplat în timpul vizitei în regiune a fost îngrijorător, dar nu surprinzător: „Ceea ce am văzut în această călătorie este cea mai recentă și poate cea mai extremă versiune a unei tendințe pe care o vedem în Insulele Solomon, în Fiji și în întreaga regiune. Ceea ce este, cred, cu adevărat îngrijorător este modul în care multe țări din regiunea Pacificului au adoptat unele dintre tendințele mai autoritare ale Chinei, de a controla fluxul de informații”.
Detaliile despre călătoria lui Wang, care a avut ca scop semnarea cu națiunile din Pacific a unei serii de acorduri comerciale și de securitate au fost rare, iar interacțiunile jurnaliștilor cu oficialii au fost în unele cazuri tensionate.
În Fiji, oficialii chinezi au încercat să împiedice un operator de cameră ABC să filmeze o întâlnire între secretarul general al Forumului Insulelor Pacificului (PIF), Henry Puna, și Wang. „Am urmărit cum mass-media guvernamentale chineze și oficialii chinezi încercau să stea în calea acestui cameraman, astfel încât să nu-și poată face treaba”, a declarat Lice Movono, jurnalist senior din Fiji și colaborator ABC.
În timpul unui discurs regulat de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că „mass-media este invitată și că vizita este lină și reușită și că nu există niciun fel de haos sau restricție”.
În timpul primei etape a călătoriei oficialului chinez, Asociația presei din Insulele Solomon (MASI) le-a cerut membrilor să boicoteze o conferință de presă, după ce mass-media locale și chineze au fost anunțate că pot pune împreună doar o întrebare ministrului lor de Externe, respectiv înainte de un eveniment programat. Jurnalista Dorothy Wickham a declarat pentru ABC că nu există nicio justificare pentru restricțiile de la conferința de presă: „Știu că colegii noștri din Fiji nu se simt liberi să vorbească sau chiar să scrie despre anumite lucruri. Dar în Insulele Solomon nu am avut niciodată această problemă și sunt dezamăgită că guvernul nostru permite acest lucru”.
În timp ce China are una dintre cele mai restrictive abordări ale libertății presei din lume, profesorul Greste a avertizat împotriva trasării unei linii directe între poziția Beijingului și tendințele care se manifestă în Pacific: „Ceea ce știm este că regiunea s-a apropiat de China în tot felul de moduri și această călătorie a fost foarte clar o încercare a Chinei de a-și consolida relația și de a-și aprofunda influența în regiune. În același timp, observăm o tendință mai mare a multor state regionale de a restrânge fluxul de informații și accesul jurnaliştilor”.
Pe de altă parte, problemele legate de libertatea presei, de cenzură – și chiar de autocenzură – se amplifică în Pacific de ceva vreme. Shailendra Singh, de la Universitatea din Pacificul de Sud, a declarat că tranziția la internet și rețelele sociale pentru consumul de știri au determinat evaporarea veniturilor din taxele de abonament la ziare și a făcut multe companii locale din media vulnerabile financiar. Revistele din Pacific se bazează uneori pe publicitatea guvernamentală pentru a-și susține întreprinderile, despre care Singh spune că amenință independența editorială a mass-media, potrivit abc.net.au.
Potrivit organizației Reporteri fără frontiere (RSF), autoritățile din Fiji – țara cu cele mai proaste performanțe în ceea ce privește libertatea presei din Pacific în Indexul mondial al libertății presei – folosesc practici publicitare „discriminatorii” pentru a șantaja instituțiile media considerate critice la adresa guvernului.
În 2019, Melanesia Media Freedom Forum a lansat o alarmă în care puncta îngrijorarea că amenințarea la adresa libertății presei în Pacific este în creștere, de la legislația restrictivă și lipsa de voință din partea politicienilor la transparența de a răspunde întrebărilor jurnaliștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *