◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

ASOCIAȚIA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AUSTRIA ca o poveste

La Salzburg a luat ființă ASOCIAȚIA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AUSTRIA.

După lungi discuții consultative în care am povestit prietenilor și cunoscuților despre intenția noastră de a pune bazele unei asociații a scriitorilor, în data de 5 februarie 2018, împreună cu soțul meu, inginerul scriitor Constantin Gumann, plini de speranțe și avânt cu dorința arzătoare de a desfășura diverse activități culturale într-un cadru organizat, am depus documentația necesară pentru a înființa ASOCIAȚIA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AUSTRIA.

Mai târziu, povestind celor din jur despre demersuri și procedurile parcurse, am realizat că data de depunere a documentației pentru ASRA a avut loc, deloc întâmplător, exact în ziua când a venit pe lume unica mea fiică și mult așteptată.

Exact la fel de mult mi-am dorit și eu să pun bazele acestei asociații.

În data de 13 martie 2018, am primit confirmarea oficială de acceptare a mult doritului meu vis.

După un an de la apariție, asociația a ajuns la un număr de 31 membri. Am fost prezenți în calitate de partener în proiectul Tabăra de Creație și Re-Creație „ Un deceniu de prietenie la Iași“ organizat de Asociația Universul Prieteniei, am participat la două evenimente literare la Roma în Italia și alte patru în România în București, Galați și Iași.

La numai două luni de la deschiderea oficială a ASOCIAȚIEI SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AUSTRIA a văzut lumina tiparului primul număr al revistei Condeierul diasporei care, având o periodicitate trimestrială, astăzi a ajuns deja la numărul 6.

Sub egida ASOCIAȚIEI SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AUSTRIA au fost publicate 6 titluri de carte. Interesul principal al acestei Asociații este promovarea creației literare a membrilor săi prin publicarea revistei Condeierul diasporei, înființarea unui cenaclu literar și desfășurarea a cât mai multor activități în teritoriu, pentru a trezi interesul oamenilor de a citi cât mai mult. Pe lângă aceste deziderate, Asociația își propune și descoperirea, educarea, promovarea şi atragerea unor tinere talente care să înlocuiască în timp, garda veche de poeți și scriitori români promovând creațiile literare și proza asumată.

„Cu cât scrii mai mult, cu atât poți scrie mai multe.” – William Hazlitt

Recâștigarea prestigiului scriitorului român este pentru mine prioritar, întrucât am observat cumîn ultimii ani, prestigiul scriitorului român tot mai mult se degradează. Oamenii sunt preocupați pentru viața de zi cu zi, se plâng mereu că nu mai au timp suficient pentru a citi, că bugetul nu le mai permite să cumpere cărți și tot mai mult se adâncește prăpastia între scriitor și cititor.

Cred în calitatea oamenilor care scriu, în lumea culturală şi literară.

Dorința mea personală este de fapt, ca cititorul să fie alături de noi, și să se implice ca într-o adevărată echipă, pentru că scriitorii nu pot exista fără cititori și nici scriitorii nu pot schimba ceva singuri. Este în firea noastră ca neam, să nu ne promovăm valorile cât timp sunt printre noi, așteptăm să treacă ceva ani după dispariția lor și după ce putrezesc bine, îi elogiem solemn ca pe niște sfinți și ne lăudăm că suntem și noi români ca ei.

„Dacă nu ai timp să citești, nu vei avea nici timp, nici instrumentele necesare pentru a scrie.”- Stephen King

 

Daniela Gumann

Președinte fondator al

Asociației Scriitorilor Români din Austria

 

5 comentarii pentru “ASOCIAȚIA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AUSTRIA ca o poveste

  1. Felicitari! Sunt multi scriitori, poeti si critici literari in Romania.
    Poate astfel le vor fi recunoscute harul si gradul de cultura si in afara granitelor! Cu stima si respect! Pavelescu Mioara
    Contul meu inregistrat aici in Canada este pe numele Mioara Zaharia.

  2. Vă mulțumesc doamna Mioara, pentru semnul de trecere, pentru gândurile bune și pentru implicarea dumneavoastră în promovarea culturii românești în afara granițelor. Poate realizăm o colaborare. Pentru deschiderea unui dialog virtual, vă las adresa de email a Asociației Scriitorilor Români din Austria:
    contact.asra2018@gmail.com
    Cu prețuire,
    Daniela Gumann – președinte fondator.

  3. Sunt mândră de apartenența mea la această asociație,ca membru și mai ales că am fost selectată, pentru a fi publicate parte din creațiile mele literare.Felicitări și mult succes și pe viitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *