◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Din puţul fără fund, cu telecomandă

Emisiunile trece, perlele rămâne 

 Adicăcând joci cu Serbia • Rednic îi vrea pe Stevie Wonder și Ray Charles la Dinamo • Și inclusiv • Și-au adus aportul toți • Orchestra Bot Gros • A ajuns sub șinele tramvaiului • Dumnezeu și Maica Domnului face minuni

 Adică când joci cu Serbia îți trebuie un teren bătătorit.” (Radu Naum, Digi Sport 1 TV, 7 octombrie 2018)

Urâtă, dar oarecum potrivită formularea, mai ales după ce Serbia ne-a bătut acum câțiva ani cu 5-0. Cum poate fi potrivită o cacofonie („că-când”)? Cu fiecare ocazie în care jucăm, ne temem de sârbi de ne vine să facem pe noi de frică, să n-o pățim iarăși. Când jucăm cu Serbia, ne-ar trebui nu numai un teren bun, ci și un moral bun, eliberat de vechiul nostru complex, care ne-a făcut să cedăm de multe ori în fața vecinilor, chiar și când am fost favoriți ai hârtiei.

  • „Îi chem pe Stevie Wonder și Ray Charles și facem echipa.” (Mircea Rednic, Digi Sport 1 TV, 16 octombrie 2018)

Cam dură gluma, cam crud miștoul, cam cinică referirea la niște mari muzicieni nevăzători, doar ca să iasă comparația în bășcălie cu jucătorii slabi de azi ai lui Dinamo, cu care antrenorul Rednic, revenit la echipă, trebuie să salveze situația. Spunând așa ceva, Rednic nu doar că depășește limita decenței, dar își pregătește și circumstanțele atenuante, dacă nu îi iese treaba: „v-am spus eu că sunt incapabili jucătorii”. În plus, poate îi mai pică și niște comisioane din eventuale transferuri pe care are îndreptățirea să le ceară de urgență, pentru că, nu-i așa?, nu poate face echipă din niște orbi.

  • „Temperaturile vor fi ridicate și vineri inclusiv.” (Antena 3, 16 octombrie 2018)

Pleonasm clar și limpede ca văzduhul cerului albastru și azuriu. Dacă spunem „și”, nu mai e loc de „inclusiv”, pentru că înseamnă același lucru.

  • „Și-au adus aportul toți.” („Income”, Antena 3, 1 noiembrie 2018)

Pleonasmul grosolan a fost debitat de cineva din redacție, când comenta cu mândrie faptul că emisiunea pe teme economice tocmai luase un premiu pentru calitate. Această greșeală din eroarea gafei merită aplauze, urale și ovații pline de aclamaţii, dar și osanale cu ditirambi și omagii de laudațio și apologie, însă totuși simultan totodată ode de laudă și elogiu encomiastic, florilegii de cinstire și glorificare augmentativă și, cât de cât, mici detalii și amănunte de linguşire în imnuri de slavă și preamărire de preţuire, pentru a exprima bucuria și jubilaţia.

  • „Iuliana Tudor vă invită la Sala Palatului alături de Orchestra Bot Gros.” (pe ecran, Antena 3, 1 noiembrie 2018)

Ce vină are marele violonist și dirijor Nicolae Botgros (lider al orchestrei basarabene „Lăutarii”) că un prost (informat) de la editarea de text TV n-are cultură muzicală elementară? Sigur că, la origine, numele muzicianului a fost compus din două cuvinte, dar, azi, el este un tot. Mai rămâne să ni se scrie, în materialele de reclamă la medicamente, că pastilele pentru prostată îl tratează pe cel prost, tatăăă! Sau pe cel cu tată prost. Așteaptă la rând posesorii unor nume ofertante, ca: Besensac (personaj al lui Marin Preda), Ochiroșii (fotbalist), Mălaimare (actor), Frunzăverde (politician), Fruntelată (jurnalist), Barbălată (judecătoare), Barbăneagră (jurist basarabean), Capalb, Mațegoale și, mai ales, vedetele Cacăoală, Beasăoaie

  • „Recent, un prieten a ajuns sub roțile, sub șinele tramvaiului.” (Mihaela Bârzilă, Antena 3, 4 noiembrie 2018)

Sub roțile tramvaiului, pe șine, sigur a ajuns nefericitul. Altfel, nu apărea știrea. Dar sub șinele tramvaiului e foarte greu de crezut că s-a putut băga cineva, cu excepția situației în care tramvaiul mergea pe șine suspendate, ceea ce nu e cazul aici.

  • „Dumnezeu și Maica Domnului face minuni.” (Antena 3, 4 noiembrie 2018)

Preotul de la Plumbuita care vorbea despre Arsenie Boca, desigur, a scăpat un dezacord. Nu ne închipuim că a pus intenționat singularul, vrând să spună că doar Maica Domnului face minuni, iar Dumnezeu nu. Asta ar friza blasfemia și ar fi mult mai grav decât un banal dezacord între subiect și predicat. Mai bine lăsăm totul la nivel gramatical.

Andrei Păunescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *