default-logo

Jurnalista uzbekă Lolagul Kallykhanova a dispărut după ce a relatat despre proteste la adresa guvernului

Ca răspuns la știrile conform cărora jurnalista Lolagul Kallykhanova a dispărut după ce a acoperit protestele din Republica semi-autonomă Karakalpakstan, din vestul Uzbekistanului, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a emis următoarea declarație, cerând autorităților să furnizeze orice informații despre locul în care s-ar afla: „Dispariția jurnalistei Lolagul Kallykhanova este profund îngrijorătoare. Autoritățile uzbece ar trebui să facă publice orice informații pe care le dețin despre locul în care se află și să se asigure că nu este persecutată din cauza muncii ei. Jurnaliştii trebuie să poată raporta liber în Karakalpakstan şi în întreaga Uzbekistan, iar autorităţile trebuie să se asigure că pot face acest lucru în siguranţă şi fără cenzură”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală.
Kallykhanova, care conduce site-ul independent de știri Makan.uz și canalul Telegram care îl însoțește, a postat un videoclip pe canalul ei, pe care CPJ l-a revizuit, cu privire la statutul Karakalpakstanului, pe fondul modificărilor constituționale propuse, care ar împiedica regiunea să organizeze un referendum pentru independență. Videoclipul respectiv a fost eliminat de atunci de pe canalul de Telegram, care are aproximativ 85.000 de urmăritori.
Locația lui Kallykhanova a fost necunoscută de când ea a postat acel videoclip, potrivit site-ului de știri regional independent Eurasianet, care spunea că forțele de securitate au reținut-o pe jurnalistă.
CPJ nu a reușit să găsească informații de contact ale familiei lui Kallykhanova sau ale Serviciului de Securitate de Stat din Uzbekistan; CPJ a trimis un e-mail Ministerului de Interne pentru comentarii, dar nu a primit niciun răspuns.
În paralel, poliția din capitala Karakalpakstanului, Nukus, a reținut și interogat o altă jurnalistă, pe Joanna Lillis, profesionist media britanic care contribuie la The Economist și Eurasianet.
Poliția a forțat-o pe Lillis să șteargă înregistrările interviurilor cu rezidenții locali despre proteste, a ținut-o timp de aproximativ o oră și apoi și-a cerut scuze că a reținut-o, dar i-a spus în mod repetat să „aibă grijă” când a părăsit secția de poliție.
De asemenea, site-ul de știri independent Gazeta.uz a eliminat două articole despre amendamentele propuse la Constituția uzbecă, inclusiv unul despre statutul Karakalpakstanului, serviciul uzbec al BBC menționând că că eliminările au fost făcute „sub presiune”, potrivit cpj.org. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Posted On 06 oct. 2022
, By

Lasă un răspuns

*